1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan, Taliban'la Müzakerelere 'Devam' Dedi
Pakistan, Taliban'la Müzakerelere 'Devam' Dedi

Pakistan, Taliban'la Müzakerelere 'Devam' Dedi

Pakistan, Pazartesi günü İslamabad adliyesine düzenlenen saldırıya rağmen Taliban ile müzakereleri sürdüreceğini açıkladı.

05 Mart 2014 Çarşamba 12:20A+A-

Pakistan yönetimi, Taliban ile ateşkes ilanından sonra ülkenin başkenti İslamabad’da yaşanan kanlı saldırıya rağmen, örgütle barış görüşmelerini devam ettireceğini açıkladı. 

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, hükümet tarafından Taliban’la barış görüşmeleri için belirlenen heyetle bir toplantı gerçekleştirdi. Şerif’in, heyete, sürecin devam etmesi amacıyla Taliban’ın belirlediği aracı heyetle önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılmasını istediği belirtildi. 

Toplantıda, heyetin, barış sürecinde atılacak adımlara dair stratejilerini de Başbakan’a sunduğu ifade edildi. Heyetten yapılan açıklamada, ateşkes ilanından sonra gelen bu saldırıların yalnızca barış sürecine zarar vereceği belirtildi. Heyet üyelerinin Şerif'ten, barış sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için yeni bir müzakere heyeti oluşturulmasını ve bu yeni heyetin içinde yüksek askeri yetkililer ve politikacıların olmasını istediği ifade edildi.

Öte yandan  Navaz Şerif, Radyo Pakistan’a verdiği demeçte, ülkede barış ve istikrarın tesis edilmesinin hükümetin önceliği olduğunu söyledi. 

İslamabad'daki adliye kompleksine önceki gün sabah saatlerinde giren bir grup silahlı kişi, avukatlık bürolarına ateş ederek el bombaları ile saldırmış, daha sonra saldırganlardan ikisi kaçamayacağını anlayınca üzerlerindeki bulunan bombaları patlatarak intihar etmişti. Saldırıda aralarında bir yargıç, üç avukat, dört adliye çalışanının da bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı Ahrarül Hind isimli grup üstlendi. Grubun saldırıyı, Taliban'ın ateşkes ilanına tepki olarak gerçekleştirdiği açıklandı.

BİR AYLIK ATEŞKES İLAN EDİLMİŞTİ

Pakistan Talibanı, geçtiğimiz pazar günü hükümetle sürdürülen barış görüşmeleri çerçevesinde bir aylık ateşkes ilan etmişti. Taliban sözcüsü, "Hükümetle görüşmelerde iyi niyetimizi ve samimiyetimizi gösterme adına ateşkes ilan ediyoruz" demişti. 

Geçtiğimiz ay hükümetle Taliban arasında 13 gün süren müzakere döneminde devlete yönelik kanlı saldırılar düzenlenince görüşmeler çökmüştü. Bunun üzerine Taliban, iyi niyet göstergesi olarak ateşkes ilan ettiğini açıklamıştı.

Adliyeye düzenlenen saldırıya rağmen müzakerelerin devam edecek olması halk tarafından da olumlu karşılandı.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT