1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. "Pakistan Şiddetle Mücadelede Yardım İstemiyor"
"Pakistan Şiddetle Mücadelede Yardım İstemiyor"

"Pakistan Şiddetle Mücadelede Yardım İstemiyor"

Pakistan Meclis Başkanı Sadık, terörle mücadelede için tüm ülkenin birleştiğini, bu mücadelede ABD dahil kimseden yardım beklemediklerini çünkü "bu terörü onların yarattığını" söyledi.

22 Ocak 2015 Perşembe 12:30A+A-

Pakistan Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, 150 kişinin öldüğü geçen ayki okul saldırısı sonrasında tüm ülkenin terörle mücadelede yeni bir strateji için birleştiğini, bu mücadelede ABD dahil kimseden yardım beklemediklerini çünkü "bu terörü onların yarattığını" söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Devletleri Parlamento Birliği 10. Konferansı nedeniyle Türkiye'de bulunan Pakistan Meclis Başkanı Sadık, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Terörle mücadelede konusunda kimseden destek beklemediklerini ifade eden Sadık, 11 Eylül'den sonra Afganistan üzerinden kendilerine dayatılan teröre karşı savaşta, 65 bin kişinin hayatını kaybettiğini ancak uluslararası kamuoyunun kendilerine yardım etmediğini söyledi. Sadık, ülkenin bu süreçte ekonomik olarak çok yıprandığını ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin birkaç milyon dolarlık yardımda bulunmakla yetindiğini ifade etti. Sadık, bu noktadan sonra kimseden yardım istemediklerini ve teröre karşı kendilerinin savaşacağını belirtti.

Meclis Başkanı Sadık, "Öncelikle ABD'den hiçbir şekilde destek beklemiyoruz. Bu terörün bir kökü onlar. Bu terörü onlar yarattı. ABD ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz ama ABD veya başka bir devlet tarafından yönlendirilmeyeceğiz" dedi.

Batılı ülkelerin sicilinin bu konuda zaten temiz olmadığını savunan Sadık, dünyada nükleer gücü olan tek Müslüman ülke olarak kendilerine güvenmeleri gerektiğini, sorunlarını kendi başlarına çözeceklerini ifade etti.

Afganistan ile işbirliği

Meclis Başkanı Sadık, Peşaver'deki okul baskınının Pakistan'ı derinden sarstığını ve ülkedeki tüm siyasi partilerin terörizme karşı mücadele için yeni bir strateji belirlemek için birleştiğini kaydetti.

Sadık, Afganistan ile terörle mücadele konusundaki mutabakatlarının devam ettiğini, iki komşu ülkenin birinde istikrar olmazsa diğerinde de olmayacağını belirtti. Afganistan ile sınırın uzunluğu nedeniyle sınırın korunması konusunda zorluklar yaşandığını vurgulayan Sadık, sorunların tartışarak çözülmesi gerektiğini, şu anki hükümetle birçok konuda işbirliği içinde olduklarını söyledi. Sadık, ayrıca saldırıyla ilgili olarak genelkurmay başkanı ve istihbarat şefinin Afganistan'a gittiğini, olayla ilgili burada tutuklanan altı kişinin kendilerine teslim edileceğini dile getirdi.

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye ile Pakistan arasındaki ikili ilişkilerin iyi olduğunu ancak ilişkilerin daha da ilerletilerek farklı bir seviyeye taşınabileceğini dile getiren Sadık, Türkiye'nin Pakistan'ı "dost" değil "kardeş" olarak tanımladığını, bu nedenle Türkiye'den bazı konularda imtiyaz beklediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT