1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Özür Yoksa Görüşme de Yok!
Özür Yoksa Görüşme de Yok!

Özür Yoksa Görüşme de Yok!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki olası görüşmenin, Peres'in Türkiye'den özür dilemeyi reddetmesi üzerine gerçekleşmediği ortaya çıktı.

21 Eylül 2010 Salı 10:06A+A-

Türkiye ile İsrail arasındaki Mavi Marmara krizi, iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında yapılacak görüşmeye de damga vurdu.

Abdullah Gül ile Şimon Peres'in, BM Genel Kurul çalışmalarında yapacakları görüşmenin iptal gerekçesi ortaya çıktı.

Konuyla ilgili gazetecilere konuşan Peres, Gül ile planlanan görüşmesinin özür dilemeyi kabul etmediği için iptal edildiğini söyledi.

9 kardeşimizin hunharca şehit edildiği Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak özür dilemeyi reddettiği için görüşmenin gerçekleşmediğini kaydeden Siyonist şef Peres, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmem teklif edildi ve ben de kabul ettim. Ancak daha sonra, bu görüşmeyi olumlu hale getirmeyen bazı ön koşullar aldım." dedi.

Peres, Türkiye'ye karşı tavırlarını değiştirmediklerini kaydederek, "Bizler dosttuk ve dost olmayı sürdürüyoruz. Belki Türkiye fikrini değiştirmiştir ve bu Türklere kalmış bir karar. Durumu kötüleştirme niyetimiz yok ve tümüyle kabul edilemez ön koşullara da teslim olamayız." şeklinde konuştu.

GÜL: PROGRAM ELVERMİYOR
Cumhurbaşkanı Gül, dün New York'taki Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Peres ile görüşüp görüşmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, "Doğrusu benim programım uymuyor zaten. Bu söylediğiniz şey, basında da gördüm, Clinton Küresel Girişimi'nde bir davet var, birçok kişilere, bana da ona da dolayısıyla ben oraya gitmeyeceğim." açıklamasını yapmıştı.

'Görüşmemek için mi gitmeyeceksiniz?' sorusu üzerine de Gül, 'Programımız elvermiyor' demişti.


"Türkiye'nin Peres ile görüşme talebi olmadı"

Şimon Peres'in, Türkiye'nin kendilerinden görüşme talep ettiğini ancak daha sonra buluşmanın olabilmesi için ön şart koştuğu yönündeki açıklamaların doğruyu yansıtmadığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre ne Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ne de Cumhurbaşkanlığı'ndan İsrailli yetkililere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediğine yönelik bir talepte bulunulmadı.

Peres'in Birleşmiş Milletler'de (BM) gazetecilere Türkiye tarafının görüşmeyi iptal etmesinin kabul edilemez tutum olarak değerlendirmesi ve açıklamalarına Wall Street Journal gazetesine özel mülakat veren Gül'den cevap geldi. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in uluslararası hukuka uygun şekilde hareket etmesini istedikten sonra, "Ondan sonra normal şekilde konuşabiliriz. İsrail öncelikle özür dilemeyi kabullenmeli ve hatasının bedeli olarak tazminat ödemeli." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca kendisinin hiçbir kararlaştırılmış görüşmesini iptal etmediğini ve bu konuda taraflar arasında sağlanmış bir program olmadığını dile getirdi. Gül röportajında, "Bizler ilişkilerimizin (İsrail ile olan) girmiş olduğu yoldan ve bulunduğu noktadan memnun değiliz. Ancak buraya gelmesine de biz neden olmadık." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT