1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan'daki İşkence Mağdurları İçin Kampanya
Özbekistan'daki İşkence Mağdurları İçin Kampanya

Özbekistan'daki İşkence Mağdurları İçin Kampanya

Avrupa'da, Özbekistan’da işkence mağdurlarına destek için bir kampanya başlatıldı.

27 Haziran 2016 Pazartesi 15:37A+A-

Uluslararası İşkence Kurbanlarına Destek günü olan 26 Haziran'da, Özbek muhacirler tarafından oluşturulan Paris merkezli 'Ateşli Kalpler Kulübü' adındaki uluslararası insan hakları örgütü, "Kim sorumlu? Sıradaki kim?” başlıklı bir aylık bir kampanya başlattı.

Özbekistan’da işkence mağdurlarına destek için başlatılan bu kampanyanın ardından yerel ve uluslararası topluluğun dikkati İslam Kerimov rejimi tarafından yapılan işkence ve tacizlerin kurbanı olan Özbek vatandaşlarının kaderine dikkat çekilmeye çalışılacak.

Radyo Liberty Özbek hizmeti radyosuna konuşan 'Ateşli Kalpler Kulübü' uluslararası insan hakları örgütü lideri Mutabar Tajibaeva, " Kim sorumlu? Sıradaki kim?” aylık kampanyasının insan hakları ve demokratik ilkeler için mücadele ettiğinden dolayı hapse atılan ve işkenceye maruz kalan, hapis süreleri devamlı olarak sahte suçlamalarla uzatılan Özbekistan sivil toplum aktivistlerine destek için yapıldığını söyledi:

“Bunlar öncelikle Samandar Kokanav, Rustam Usmanov, Muhammed Bekjanov, Yusubboy Ruzimurodov, Gayrat Mihliboev, Azam Farmonov, Isroiljon Holdorov, Yuldash Rasulov, Solidjon Abdurakhmanov Agzam Turgunov, Dilmurod Saidov, Gaybullo Jalilov, Ganikhon Mamatkhonov, Mehrinso Hamdamova, Çuyan Mamatkulov, Bobomurod Razzokov ve yine siyasi ve dini gerekçelerle mahkum edilen binlerce vatandaşlarımızdır”

Mutabar Tajibaeva bu işkenceye karşı aylık kampanya devamında Özbek güvenlik güçleri tarafından kullanılan işkence sonucu ölen, yasadışı kaçırılan, suikast yapılan, yurt dışından iade edilen kurbanlar hakkındaki belgeler, fotoğraflar, ses ve video malzemeleri yerel ve uluslararası topluluğun dikkatine sunulacağını da bildirdi.

Tadjibaeva’ya göre bu kampanyası sırasında 2015 yıl 13 Eylülde Buhara ili Özbek istihbarat merkezinde işkence sönücü öldürülen 44 yaşındaki işadamı Ilhom Ibodov’un dosyasına özel önem verilecek.

HABERE YORUM KAT