1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Ortadoğu'da yeni emperyalist hat: İran-Çin ortaklığı
Ortadoğu'da yeni emperyalist hat: İran-Çin ortaklığı

Ortadoğu'da yeni emperyalist hat: İran-Çin ortaklığı

İran ve Çin, Ortadoğu’da 25 yılı kapsayacak stratejik bir anlaşmayı onaylamaya hazırlanıyor. Anlaşma, milyarlarca dolarlık bir ekonomik ortaklığın yanı sıra, aynı zamanda iki ülke arasındaki yakın askeri iş birliğini de kapsıyor.

12 Ağustos 2020 Çarşamba 12:38A+A-

Yahya Fırat / Haksöz Haber

Clash Report’a göre, Ortadoğu’da yeni bir emperyalist hat oluşturmak isteyen İran ve Çin, 25 yılı kapsayacak bir ticaret ve güvenlik anlaşması yapacak. Anlaşmanın 400 milyar dolar değerinde olduğu iddia ediliyor.

Anlaşma, milyarlarca dolarlık bir ekonomik ortaklığın ötesinde, aynı zamanda İran ve Çin arasındaki yakın askeri iş birliğini de kapsıyor.

Çin, İran’ı büyük bir Pazar ve petrol kaynağı olarak görürken, İran ise Çin’den gelen yatırımlarla ekonomisini güçlendirmek ve ABD’nin yaptırımlarının etkisini azaltmak istiyor.

İran’ın en büyük ticaret ortağı olan Çin, 2018’den bu yana İran’la yapılan ithalatı oranını düşürürken ihracat oranını ise artırdı. Çin, 2005’ten bu yana İran’a 26, 92 milyar dolar yatırım yaptı.

Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde İran’ın ekonomik açıdan Çin’e bağımlı olacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında, Çin, İran’daki yatırımlarını ve çıkarlarını korumak amacıyla İran’da 5 bin kişilik bir orduyu bulunduracağı öne sürülüyor.

Anlaşma çerçevesinde Pekin hükümeti, İran ve Kafkasya üzerinden Avrupa’ya, Gürcistan’ın Karadeniz limanlarından geçişe izin vermesi halinde ise Karadeniz’e karayolu geçiş hakkına sahip olacağı ileri sürülüyor.

Ayrıca, iki emperyalist ülke, anlaşma gereği bölgede yakın askeri iş birliği içinde de olacak.

Şii yayılmacılığı misyonuyla Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren İran, şimdi ise emperyalist ortağı Çin’le yeni bir maceraya atılıyor. Anlaşma uzun vadede ne getirir bilinmez ancak, Müslümanların ve mazlumların lehine sonuçlar doğurmayacağı kesin.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT