Şamil Tayyar

Şamil Tayyar

Yazarın Tüm Yazıları >

Or hukuku

26 Şubat 2010 Cuma 18:30A+A-

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u kutlamalıyım. Tereyağından kıl çeker gibi komutanlarını yargıçların elinden çekti aldı.

Kozmik odadaki aramaların kendi izniyle gerçekleştiğini belirtip “Yoksa nah alırlardı” diyen Başbuğ’un ne kadar haklı olduğunu gördük.

Zaten benim tezim de bu yöndedir. Türkiye’de hukukun gücü değil güçlülerin hukuku olduğunu söyler, yazar dururum.

Hatta geçen yıl CNN Türk’teki Reha Muhtar’ın programında Ergenekon soruşturmasında mesafe kat edilmesinin devlet zirvesindeki zımni mutabakata bağlı olduğunu belirtirken, “Genelkurmay istemese o askeri tesislerde tavuk bile alamazsınız” dediğimde gülmüşlerdi.

Yaşananlara bakınca orgeneral ve oramirallerin özel bir durumu olduğunu anladık. Önceki akşam tüm orgeneral ve oramirallerin toplanması gibi...

Örgüt üyesi olmakla suçlanan Binbaşı Zekeriya Öztürk ve Yüzbaşı Fikret Emek, hala cezaevinde. Örgütün en tepe yöneticileri olmakla suçlanan Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur dışarıda.

Darbe günlükleri yüzünden Gazeteci Mustafa Balbay içeride. Özden Örnek günlüklerinde geçen tüm komutanlar serbest. Bırakın mahkemeyi henüz savcılık aşamasında serbest bırakıldılar.

Balyoz Darbe Planı nedeniyle gözaltılar oldu. Planın alt kademesindeki subaylar tutuklandı, Orgeneraller Ergin Saygun, İbrahim Fırtına ve Oramiral Özden Örnek ifadeleri alındıktan sonra tutuklamaya gerek görülmedi.

Sırada Balyoz’ın 1 Numarası olmakla suçlanan Orgeneral Çetin Doğan var. Onun durumu bugün netleşecek. Bakalım, o da diğer orgeneraller gibi salıverilecek mi?

Hatırlayacaksınız, Ergenekon’da 10. dalgada gözaltına alınan Orgeneral Tuncer Kılıç da serbest bırakılmıştı.

Bir başka gelişme Erzurum-Erzincan hattında yaşandı. Orgeneral Saldıray Berk’in ifadesini almaya giden savcılar kışlanın kapısından çevrildi, sonra o savcılar HSYK tarafından topluca görevden alındı.

Şimdi?

Saldıray Berk’e gönderilen ifade fezlekesi rafa kaldırıldı. Yeniden ifadesine ihtiyaç olup olmadığına sonra karar verilecek. İfadesi alınsa bile

fazlaca ehemmiyetinin olmadığı malumlarınızdır.

Şemdinli Dosyası’nda Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın nasıl koruma ve kollama altına alındığını herhalde anlatmaya gerek yok. Savcı Ferhat Sarıkaya, hukuk diplomasını bile kaybetti.

Or’lar toplandı, Or’lar yırttı, gerçekten nah aldılar. Ergenekon ve Balyoz’un zencilerine Or olsun.

ÇANKAYA’DA ÜÇLÜ ZİRVE

 Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in başbakan yurtdışındayken Genelkurmay’la Balyoz mekiği dokuyarak soyunduğu arabuluculuk girişimi sonuçsuz kalınca, devreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül girdi.

Çiçek’in “Başbakan Vekili” sıfatıyla, başbakanın bilgisi olmadan ve Genelkurmay’dan herhangi bir talep gelmeden, bir yerde durumdan vazife çıkararak Genelkurmay karargahına gitmesi, ardından Çankaya’dan randevu talep etmesi şık değildi.

Nitekim Gül, Genelkurmay görüşmesinin ardından randevu istendiğini öğrenince iptal ederek tavır koydu. Doğrusu da budur. TSK’nin başkomutanı olarak, ortada rahatsızlık varsa tespiti için bir aracıya ihtiyaç yoktu.

Başbakan da İspanya dönüşü Cemil Bey’le görüştüğü gecenin sabahı sürpriz şekilde Hasköy TOKİ konutlarında teftişe giderek “durum ciddi” bildirisine aldırmadığı mesajını verdi. Çankaya zirvesi sonrası da oldukça rahat, hayli keyifliydi.

Cumhurbaşkanı, haftalık olağan görüşme gününü fırsat bilerek ikili görüşmeleri üçlü zirveye dönüştürdü. “Eğer problem varsa oturup birlikte konuşalım” demeye getirdi. Çatışma görüntüsünden uzak kamuoyuna pozitif mesaj verme bakımından değerlendirildiğinde yerinde bir hamle olduğu düşünülebilir.

Tüm iyi niyetli girişime rağmen, üçlü fotoğrafın negatif unsurlar içerdiği gerçeği de unutulmamalıdır. Yargıda devam eden bir operasyonu, sivil ve askeri otoritenin başkomutanın moderatörlüğünde ele almasının mahsurlu yanları yok mudur?

Balyoz soruşturmasının sonucuna bakın, anlarsınız. Yargıya baskı yapmak için mutlaka telefon etmek veya kurye göndermek gerekmez. Toplantının varlığı bile mesaj niteliği taşır.  Yoksa “Biz Or’lar toplandık” denir miydi?  

STAR

YAZIYA YORUM KAT