1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Ölmemek İçin Halep’ten Çıkmamız Lâzım”
“Ölmemek İçin Halep’ten Çıkmamız Lâzım”

“Ölmemek İçin Halep’ten Çıkmamız Lâzım”

Beşşar Esed güçleri, İran destekli milisler ve Rusya’nın Halep’in doğusunda sıkıştırdığı Halepli siviller, katliamdan kurtulmak için “tahliye” edilmeyi bekliyor.

12 Aralık 2016 Pazartesi 16:20A+A-

Suriye’de, Beşşar Esed güçleri ve işbirlikçilerinin bombardımanlarında can vermekten korkan Doğu Halep’teki siviller, bölgelerden güvenli biçimde “tahliye” edilmek istiyor.

Esed güçleri, İran destekli milisler ve Rusya, direnişçilerin kontrolündeki Doğu Halep’te yüz binlerce sivilin yaşam alanına 15 Kasım’dan bu yana şiddetli saldırılarına ara vermeden devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Esed güçlerinin, sivillerin tahliyesi amacıyla Halep’teki askerî operasyonlarına ara verdiğini açıklamasına rağmen bombardımanlar hız kesmedi.

Son 27 günde 991 sivilin katledildiği Doğu Halep’te AA muhabirlerinin ulaştığı siviller, bölgeden çıkabilmek için yardım bekliyor.

“Çocukların Kurtulması Lâzım”

Uzun süredir kuşatma altında yaşayan Halepli Ayşe Ahmed, AA muhabirine, kendi hayatı için değil ama çocuklar için endişelendiğini anlattı. Konuşurken Halep’e duâ etmeyi bırakmayan Ayşe Ahmed, “Halep bizim toprağımız, kanımız, canımız. Dört beş aydır kuşatma altında açlığa, susuzluğa, her şeye dayandık ama şu çocukların kurtarılması lâzım.” dedi.

“Halep’i Çok Seviyorum”

Halepli Muhammed Nur da Esed güçlerinin katliamından korktuklarını, çok sevdiği Halep’ten çıkmak istediğini anlattı. Muhammed Nur, “10 yaşındayım, Halep’i çok seviyorum ama rejim bize varil bombalarıyla saldırıyor, o yüzden ölmemek için çıkmamız lâzım.” ifadelerini kullandı.

“Halep Artık Şehit, Yaralı ve Engellilerden İbaret”

Ahmed Abdulhamid adlı genç de sivil olarak 6 yıldır Halep’te bombardıman ve yıkıntılar arasında yaşadığını aktardı. Son günlerin yaşadığı en zor dönem olduğunu belirten Ahmed Abdulhamid, şöyle konuştu:

“Halep artık şehit, yaralı ve engellilerden ibaret. Birleşmiş Milletler’de müzakere yapan ülkelere çağrıda bulunuyorum. Suriye halkına acıyın, ciddi kararlar alın ve bizi bu durumdan kurtarın. Ne ekmeğimiz ne de suyumuz kaldı. Kirli elbiselerimizle oradan oraya kaçıyoruz. Çok şey istemiyoruz, sâdece bizi bombalayan uçakların gezmediği bir gökyüzü istiyoruz.”

Katliam Korkusundaki Siviller

Doğu Halep’te direnişçilerin hâkimiyetindeki 15 kilometrekareden az bir alanda 200 bine yakın sivil bulunuyor.

Esed güçleri ve işbirlikçilerinin 15 Kasım’dan bu yana havadan ve karadan şiddetli saldırısına maruz kalan on binlerce aile bölgeden güvenli şekilde “tahliye” edilmeyi umut ediyor.

Aileler, Esed güçlerinin bölgesine geçtiklerinde can güvenliği sağlanması, erkeklerin gözaltına ya da zorla silah altına alınmamaları, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparılmaması gibi temel güvenceler bekliyor.

HABERE YORUM KAT