1. YAZARLAR

  2. Fikret Ertan

  3. Obama'nın para gücü
Fikret Ertan

Fikret Ertan

Yazarın Tüm Yazıları >

Obama'nın para gücü

09 Aralık 2008 Salı 02:10A+A-

Barack Obama'nın başkanlık seçimini kazanmasında pek çok faktör rol oynadı. Bunlardan en önemlileri, organizasyon, mesaj ve para gücü. Bütün seçimlerde sonucu büyük ölçüde tayin eden bu üç faktörden Obama azami derecede faydalandı.

Organizasyon gücü yeteneği ile seçmene verdiği 'değişim' mesajı elbette sonuçları etkiledi. Bunlar hakkında bugüne kadar pek çok şey söylendi; söylenmeyen para gücüydü; zira kampanyasında ne kadar para topladığı, bunun dökümü ve parayı nerelere harcadığı pek bilinmiyordu.

Obama ekibinin geçen perşembe günü Federal Seçim Komisyonu'na takdim ettiği rapor ve belgeler sonucu artık onun para gücü hakkında resmî bilgilere sahibiz. Rapor, öncelikle Obama'nın seçim kampanyasında 750 milyon dolar gibi rekor parayı toplamayı başardığını ortaya koyuyor. Bu miktar bir önceki seçimlerde bütün adayların topladıkları para miktarını aşıyor. Bu bakımdan miktar önemli ve büyük.

Toplanan bu para şüphesiz özel bağışlardan meydana geliyor; zira Obama, geçen haziran ayında federal bütçeden adaylara yapılan resmî mali yardımı almayacağını açıklamış, hesabını özel bağışlardan toplayacağı para üzerine yapmıştı. Adaylar esasen isterlerse federal bütçeden 85 milyon dolar kadar bir mali yardım alma hakkına sahipler. Ancak Obama bunun getireceği kısıtlamalardan kurtulmak için bu yardımdan vazgeçmiş, toplayacağı özel bağışlarla bu miktarı defalarca aşıp seçime para ile de damgasını vurmayı planlarken McCain ise federal yardım almayı kabul etmişti.

Obama'nın bu kararı cesur ve akıllı bir karardı. Sonuçta hesabı tuttu ve yukarıda açıkladığım 750 milyon dolar kadar parayı özel bağışlardan toplamayı başardı ve bununla rakibi McCain karşısında ezici bir mali üstünlük sağlamış oldu.

Obama, 750 milyon doları yaklaşık dört milyon kişiden topladı, ki bunun içinde geleneksel demokratların yanı sıra 500 bin kadar yeni bağışçı da bulunuyor. Bunlar çeşitli şekillerde yapılan bağışlar. Bir kısmı 'online bağışlar', bir kısmı paralı yemeklerde toplanan bağışlar ve diğerleri. Bu 750 milyon doların yaklaşık yarısı da 200 dolar altında yapılan bağışlardan meydana gelirken online bağışların da en az 20 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Obama, topladığı bu paranın yaklaşık 200 milyon dolarını promosyon, ilan, reklam gibi alanlarda medyada harcamış bulunuyor. Obama'nın bu yüksek medya harcama miktarına karşılık McCain ise medyada sadece 80 milyon dolar kadar bir para harcamış. Hesaplar böyle.

Ayrıca, Obama topladığı paranın tamamını harcamamış iken McCain ise fazla harcayıp borçlu durumuna da düşmüş bulunuyor. Bu borcu nasıl kapatacağı ise bilinmiyor. Diğer yanda Obama'nın parti adaylığı için yarıştığı Senatör Hillary Clinton da kampanyasında borca girmiş bulunuyor.

Bütün bunlardan Obama'nın hesaplı, akıllı ve uzağı gören bir bakışla para toplama konusunda da rakiplerine fark atarak para gücünün de sayesinde başkan olmayı başardığı anlaşılıyor.

Kısacası, Amerikan seçimlerinde para gücü çok önemli sayılır. Obama bu konuda da çok başarılı...

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT