1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Obama'nın Göçmenlik Reformu 'Tıkandı'
Obama'nın Göçmenlik Reformu 'Tıkandı'

Obama'nın Göçmenlik Reformu 'Tıkandı'

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Barack Obama'nın ülkede yasa dışı ikamet eden yaklaşık 5 milyon göçmenin sınır dışı edilmesini engelleyen tasarısında karara varamadı.

24 Haziran 2016 Cuma 00:53A+A-

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Barack Obama'nın ülkede yasa dışı ikamet eden yaklaşık 5 milyon göçmenin sınır dışı edilmesini engelleyen tasarısında karara varamadı.

Ülkede yasa dışı bulunan yaklaşık 5 milyon göçmenin sınır dışı edilmesini engelleyen reformunu uzun süre verdiği çabalara rağmen ABD Kongresi'nden geçiremeyen Obama, daha çok çocukları ABD vatandaşı olan göçmenleri ilgilendiren planını başkanlık yetkilerini kullanarak yürürlüğe sokmuştu.

Ancak başkanlık kararnamesiyle hayata geçirilen planın anayasaya aykırı olduğunu düşünen Cumhuriyetçi Partili eyaletler, Obama'nın bu konuda Kongre'yi devre dışı bırakarak yetkisini aştığını savunmuştu.

Bu doğrultuda Cumhuriyetçi Partili 26 eyalet valisi, Obama'nın göçmenlik reformunu mahkemeye taşımış, mahkeme de bu iddiaları yerinde bularak 26 eyalette yürürlüğü durdurma kararı almıştı.

Obama yönetimi de göçmenlik planı için geçen yıl sonunda Yüksek Mahkemeye müracaat etmişti.

Nisanda yönetim ile karşı tarafı dinleme kararı alan Yüksek Mahkeme, bugün tasarıyla ilgili oylama yaptı. Yüksek Mahkemedeki 8 yargıcın 4'ü tasarının lehinde, diğer 4'ü ise aleyhinde karar verdi.

Böylelikle Yüksek Mahkemedeki eşitlikle, tasarının yeniden görüşülmesinin önü tıkandı. Bu da Obama'nın yetkisini aştığına hükmeden alt mahkemenin kararının geçerli olmasına yol açtı.

"Mahkemedeki eşit oy, hayal kırıklığı"

Göçmenlik reformunu en büyük siyasi miraslarından biri olarak değerlendiren Başkan Obama ise Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkemedeki ikiye bölünmeyi "talihsizlik" olarak yorumladı.

Eşit oyun hayal kırıklığı yarattığını belirten Obama, "Göçmenlik korkulacak bir şey değil." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT