1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Obama: YPG'nin İlerleyişi Kaygı Verici
Obama: YPG'nin İlerleyişi Kaygı Verici

Obama: YPG'nin İlerleyişi Kaygı Verici

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak Ankara saldırısı için başsağlığı diledi. 'YPG'nin Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici' diyen Obama, "IŞİD ile mücadelemize darbe vuran eylemlere son verilmeli" ifadelerini kullandı.

19 Şubat 2016 Cuma 22:47A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak Ankara saldırısı için başsağlığı ve yaralılar için şifa diledi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre 1 saat 20 dakika süren görüşme, Erdoğan'ın Tarabya'da olduğu esnada gerçekleşti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, görüşmede "YPG ve rejimin Suriye'deki ilerleyişi kaygı verici" diyen Obama, "IŞİD ile mücadelemize darbe vuran eylemlere son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve 'terörle mücadele' konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alındı. 

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti.

Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Erdoğan da, 'terörle mücadele' konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etti.

'Ortak çabaya darbe vuran eylemlere son verilmeli'

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, IŞİD'le ortak mücadele çabalarına da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurguladılar. İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu. 

"PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını" ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, IŞİD'e karşı  mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtti.

'Beni Kirby ile muhatap ederseniz yazık olur'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin YPG ve PYD'yi terör örgütü olarak görmeyip desteklerini sürdürecekleri yönündeki açıklamalar hatırlatıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beni Kirby ile muhatap ederseniz yazık olur. Saat 5’te Obama ile görüşmemiz olacak. Kerry, YPG’nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanı ile paylaştı. Demek ki bazı yanlışları görüyorlar. Paylaştıkları silahları nerede paylaştığını görün. 3 uçak silah dolusu silah geldi. Yarısı DAEŞ’e, yarısı YPG’ye gitti" demişti. 

ABD'nin YPG açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de  PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Türkiye, Ankara’daki saldırıda YPG bağlantısına dair bilgileri Amerikan Büyükelçisiyle paylaşmış ancak Amerikan Dışişleri Sözcüsü John Kirby, bundan sonra yaptığı açıklamada  "[Ankara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için hâlen ucu açık bir soru’ demişti.

Sözcü aynı basın toplantısında YPG mensuplarını "IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup" ve  ‘Cesur Kürt savaşçılar’ diye nitelendirmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile görüşmesinde, kendisine 'YPG'nin güvenilmez olduğunu' söylediğini aktardı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum