1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Numan Kurtulmuş: Filistin'de Barış Olmadan Ortadoğu'da Barış Sağlanamaz
Numan Kurtulmuş: Filistin'de Barış Olmadan Ortadoğu'da Barış Sağlanamaz

Numan Kurtulmuş: Filistin'de Barış Olmadan Ortadoğu'da Barış Sağlanamaz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Ortadoğu barışı için Filistin'de bir barışın sağlanması şart" dedi.

07 Mart 2016 Pazartesi 14:32A+A-

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bizim dünyaya şunu anlatmamız lazım: Bugün eğer dünya barışı fevkalade ciddi tehdit, tehlikeler altındaysa bunun en temel nedenlerinden birisi Ortadoğu barışının sağlanmamış olmasıdır. Ortadoğu barışının sağlanmamasının temel nedenlerinden birisi ise Filistin'de bir barışın sağlanmamasıdır" dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR TOPLANTI

Kurtulmuş, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Olağanüstü Zirvesi için gittiği Endonezya'nın başkenti Cakarta'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail'in saldırgan tutumlarının arttığı bir dönemde yapıldığı belirtilen zirveye ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, Kudüs ve Mescid-i Aksa başlıkları altında gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu belirtti.

Zirveye 56 ülkeden temsilcilerin katıldığını dile getiren Kurtulmuş, "fevkalade faydalı" bir toplantının gerçekleştirildiğini bildirdi.

HUKUK İHLALİ

Kurtulmuş, İsrail'in son dönemde Filistin'deki saldırılarını yoğunlaştırdığını hatırlatarak, bunların kabul edilemez olduğunu söyledi. Özellikle fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmelerine İsrail güvenlik kuvvetlerinin göz yumduğunu ifade eden Kurtulmuş, bunu uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

İsrail'in son dönemde Filistin şehirlerine saldırılarla yeni Yahudi yerleşimcilerin önünü açtığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

KUDÜS HASSASİYETİMİZ ORTADA

"Oradaki Müslümanların arazileri üzerinde, kendi hakları olmayan yerlerde yeni yerleşim alanları açmaya başladılar. Yeni yerleşimciler konusunda bütün dünya kamuoyunda defaatle uyarılar geldi, 'Bunu yapmayın, bu uluslararası hukuka aykırıdır' denilmesine rağmen İsrail, bunları en ufak şekilde hiç duymadan yoluna devam etti. Dolayısıyla burada İslam ülkelerinin kendi aralarında gerçekten hem Mescid-i Aksa'nın hem Kudüs'ün hem de Filistin topraklarının korunması konusunda aşırı hassasiyet göstermeleri şarttır. Bu anlamda da buradaki toplantı bu anlayışta düzenlenmiş toplantıdır. Ama ne yazık ki Müslümanlar bir araya gelip toplanıyorlar, görüşüyorlar, fikirlerini bir araya getiriyorlar, karşılıklı olarak müzakere ediyorlar, bunlar güzel şeyler ama yeterli değil."

İsrail'in de sürekli alanını genişlettiğini belirten Kurtulmuş, "Sürekli insan hakları ihlalleri içerisinde maalesef oluyor ve dünyadan gelen tepkileri hiç göz önünde bulundurmadan kendi bildiği yolda, istikamette yoluna devam ediyor. Dolayısıyla burada daha fazla aksiyona, bütün dünya kamuoyunu harekete geçirecek işlere ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT