1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Nuceyfi: Sünniler Irak Hükümetine Güvenmiyor
Nuceyfi: Sünniler Irak Hükümetine Güvenmiyor

Nuceyfi: Sünniler Irak Hükümetine Güvenmiyor

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Sünnilerin Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmediğini söyledi.

10 Haziran 2015 Çarşamba 13:15A+A-

Usame Nuceyfi, yayımladığı bildiride, "Ülkede yaşanan yıkıcı faaliyetler Musul ile sınırlı kalmadı. Diyala'ya, Salahaddin'e, Anbar'a ve Kerkük'e de uzandı. Bu yıkıcı eylemler, Irak topraklarındaki Iraklı vatandaşları hedef alıyor. Bunun da ötesinde tüm dünyadaki insani ilkelere ve değerlere uzanıyor" ifadelerini kullandı.

Haydar İbadi hükümetinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirten Nuceyfi, "İbadi hükümeti kurduğunda büyük ümitler beslenmişti. Ancak bu ümitler kısa sürede yok oldu. Sünniler hâlâ Şiilerin yönetimindeki Irak hükümetine güvenmiyor. Bağdat yönetimi, Sünnileri siyasi olarak hedef alan politikalarını sürdürüyor" ifadelerine yer verdi.

Nuceyfi, konuşmasını soyle sürdürü:

"Maalesef Musul'u kurtarma istenen önem gösterilmedi. Bu da Musul halkının gerekli destek olmadan kendi başına gönüllü birlikler oluşturmasına, askeri eğitime başlamasına ve kamplar kurmasına neden oldu. Musul ancak kendi halkı tarafından kurtarılacaktır. Onlar topraklarını korumaya ve karanlık güçleri yok etmeye hazır. Yalnızca silah bekliyorlar. Bu da hükümetin tehdit oluşturduğu görüşünde ittifak eden hayır güçlerinin sorumluluğudur." 

Musul krizinden eski başbakan Nuri Maliki ve yakınındaki üst düzey askeri yetkililerin sorumlu olduğunu savunan Nuceyfi, "Musul'un krizinde sorumluluk, onu korumakla görevli olanındır. Silahsız Musul halkını yalnız bırakmanın gerekçesi ne olursa olsun selim bir aklın kapasitesini aşıyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan masum kurbanlar bedel ödüyor." dedi.  

AA

HABERE YORUM KAT