1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bazı BDP'liler; Meclis’teki Yemine Karşı
Bazı BDPliler; Meclis’teki Yemine Karşı

Bazı BDP'liler; Meclis’teki Yemine Karşı

BDP listesinden bağımsız milletvekili seçilen Kürkçü, Önder ve Tüzel yemindeki ‘Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma’ cümlesini okumak istemiyor.

17 Haziran 2011 Cuma 12:00A+A-

TBMM'de Leyla Zana'nın 20 yıl önce Kürtçe yemin etmesinin ardından dönemin DEP'li milletvekilleri karga tulumba Meclis'ten atılmış ve cezaevine gönderilmişlerdi. BDP'den bağımsız milletvekili seçilen bazı isimler, yemin metnindeki bir cümleden rahatsızlıklarını ifade ediyorlar.

'Emek Demokrasi ve Barış' bloğunun listesinden vekil seçilen Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel yemindeki "Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma" cümlesini okumak istemiyor.

BDP, İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre BDP, milletvekillerini ikna etmek için sorunu Diyarbakır'daki toplantıda tartışıp, milletvekillerini ikna için formül bulmayı amaçlıyor.

Yeniden milletvekili seçilen Leyla Zana'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden 20 yıl önce Kürtçe olarak, "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için okuyorum" demesi büyük bir gerilime yol açmış; DEP'li milletvekilleri Meclis'ten atılmışlardı.

Habere göre Leyla Zana, 24 Haziran'da Meclis kürsüsünde yeniden Kürtçe yemin okuyup okumayacağına ilişkin soruya karşılık, yeni döneme uygun olmayacağını belirterek, böyle bir düşüncesinin olmadığı mesajını verdi.

Ancak, BDP'nin desteklediği sosyalist kökenli Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü'nün milletvekili yeminini okumak istemedikleri öğrenildi. Sosyalist kökenli üç milletvekilinin, ırkçı söylemler bulunduğu gerekçesiyle yemin metnini okumama yönünde görüş beyanında bulunduğu belirtildi. Tüzel, Önder ve Kürkçü'nün, yemin metninin içinde yer alan, "Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma", "Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma" ve "Büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" ifadelerini, düşüncelerine ters olduğu gerekçesiyle okumayacakları öğrenildi.

PARTİ SOĞUK BAKIYOR

Üç milletvekilinin yemini okumama yönündeki görüşü Diyarbakır'da bugün milletvekilleri ile yapacağı toplantıda tartışmaya açılacak. Milliyet'teki habere göre parti yönetimi, yemin metninin okunmamasının olumsuz bir durum doğuracağı ve büyük krize neden olacağını savunuyor. BDP kökenli milletvekillerinin ise Tüzel, Önder ve Kürkçü'nün yemini okumamasını destekleyecekleri ve bu yönde açıklamaları ile üç milletvekilinin arkasında olacakları mesajı vereceği belirtildi.

HAKSÖZ-HABER


Selahattin Demirtaş'tan Açıklama

BDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Meclis'teki yemin töreninde 3 milletvekilinin metinde yer alan "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma" sözünü söylemek istememelerinden dolayı kriz çıkabileceği haberlerini yalanladı.

Milliyet'te yer alan habere göre Demirtaş, "Gündemimizde böyle bir şey yok. Bu yöndeki haberler doğru değil" dedi.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum