1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. NATO zirvesinden Ukrayna’ya hava savunma sistemi ve silah yardımı çıktı
NATO zirvesinden Ukrayna’ya hava savunma sistemi ve silah yardımı çıktı

NATO zirvesinden Ukrayna’ya hava savunma sistemi ve silah yardımı çıktı

​​​​​​​Ukrayna gündemiyle acil toplanan NATO Liderler Zirvesi’nden Ukrayna'ya hava savunma sistemi verilmesi ve daha çok silah yardımı yapılması kararı çıktı.

26 Şubat 2022 Cumartesi 00:40A+A-

NATO devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu ‘çevrimiçi’ görüştü. Saat 17.00’de başlayan zirve yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya Maslak’ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi’nde katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a zirve sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

NATO zirvesi sonrası ortak açıklama yapıldı. Rusya’ya uyarıda bulunulan açıklamada “Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır” ifadeleri yer aldı.

Ukrayna’nın doğu kısmına ek savunma güçleri gönderileceğinin ve güçlü yaptırımların uygulanacağının belirtildiği açıklamada, Rusya’nın ‘yalanlara sığınarak kimseyi kandırmaması’ gerektiği vurgulandı.

İngiltere Başbakanı Johnson: Liderleri SWIFT yaptırımı için derhal harekete geçmeye çağırdım

Zirvenin ardından Twitter’dan bir paylaşım yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “NATO liderlerini Başkan Putin’e ve rejimine azami acıyı yaşatmak için SWIFT’e karşı derhal harekete geçmeye çağırdım” ifadelerini kullandı.

Johnson ayrıca dün (24 Şubat) açıkladığı yaptırımlara ek olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a da yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Çek Cumhurbaşkanı Zeman: “Rusya’yı SWIFT’ten çıkartmazsak Ukrayna’yı tamamen işgal edecek”

NATO Zirvesi’nde liderlere seslenen Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Batı’nın Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarması gerektiğini, aksi takdirde Ukrayna’nın birkaç gün içinde düşeceğini söyledi.

Zeman, “İki seçeneğimiz var: ya Rusya’yı SWIFT’den çıkaracağız ya da birkaç gün içinde Ukrayna’nın Rusya tarafından tamamen işgal edildiğini göreceğiz. Ben ilk seçenekten yanayım” dedi.

Stoltenberg: “NATO, Ukrayna’ya hava savunma sistemleri ve daha fazla silah sağlayacak.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklamasından öne çıkan satırlar ise şu şekilde oldu:

“Rusya hükümetinin yalanlarına kimse kanmamalı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı kararı korkunç bir stratejik hatadır.”

“Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız.”

“Ukrayna Devlet Başkanı, parlamentosu ve halkının yanındayız.”

“Putin’in kararı nedeniyle Rusya, uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyecek.”

“NATO müttefikleri olarak Ukrayna’ya destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.”

“NATO, Ukrayna’ya hava savunma sistemleri ve daha fazla silah sağlayacak.”

“Şu anda gördüğümüz tam teşekküllü bir işgal. Havadan, karadan ve denizden saldırı yapıyorlar. Şu anda Kiev’e yaklaştıklarını görüyoruz. Aynı zamanda verilen mesajları duyuyoruz. Bunlar ciddi şekilde amaçlarının hükümeti değiştirmek yönünde olduğunu gösteriyor.”

“Dün NATO müttefikleri savunma planlarımızı devreye soktu. NATO olarak pozisyonumuzu daha çok güçlendirmek için bunu yapıyoruz. Yüzden fazla savaş jetimiz var.”

“Durumu yakından takip ediyoruz ancak hala akışkan bir durum olduğunu söyleyebilirim. Ukrayna güçleri cesurca savaşıyor ve aslında işgal eden Rus güçleri üstünde ciddi hasarlar yarattılar. Ancak akışkan bir durum ve sürekli değişiyor.”

“Bu kriz, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın NATO’da birlikte durmalarının önemini her zamankinden daha fazla gösteriyor.”

“Güçlü bir transatlantik bağ olmadan Avrupa’da güvenlik yoktur.”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT