1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Müslümanlar ve Okuma Eylemi
Müslümanlar ve Okuma Eylemi

Müslümanlar ve Okuma Eylemi

İslami kesim açısından okuma ve eğitim ilişkisi bağlamında bazı hususları tartışmaya açmak istedik:

23 Kasım 2010 Salı 00:01A+A-

Toplumun kitaplara olan genel ilgisi, hayata bakışıyla da doğrudan ilgilidir. Günümüzde okuma eylemine olan ilgi, neoliberal süreçlerle baskılanmakta ve manipüle edilmektedir. Dolayısıyla kitap okunduğu ifade edilse bile, ağırlığın daha çok magazinel olanlar ve kişisel gelişim kitaplarında olduğunu söylemek mümkündür. Kimlik ve kişilik sorunları, resmi ideolojiye ya da küresel dönüşümlere koşulsuz teslimiyet, ahlaki ve zihinsel yozlaşma vb. sebepleri göz önünde bulundurduğumuzda tercih sebeplerinin de bu meyanda seyretmesi doğaldır. Tabii bu tespitimiz kitap okurları açısından geçerli, geniş kitlelerin bu ameliyeyi yerine getirdiklerini söylemek zor.

Konuya İslami kesim açısından yaklaştığımızda okuma ve eğitim ilişkisi bağlamında bazı hususları tartışmaya açmak istedik:

-          Okuma, sadece bireysel yapılan bir amel midir, yoksa daha çok ortak kimliğimiz ve toplu faaliyetlerimizin bir uzantısı olarak mı görülmelidir?

-          Okuma ve sahih kimlik arasındaki ilişkiyi nasıl görüyorsunuz? ("Çok okuyor ama kafası karışık" deyişinin bu konuyla ilintisini görüyor musunuz?)

-          Okuma eylemini gerçekleştirirken, içinde bulunulan ortamların bu ameliyeye katkısı nedir?

-          Okuma eylemliliğimizle, hayatı okuma arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirmeliyiz?

-          İslami mücadele'de eğitim-öğretim-okuma ilişkisi düşünüldüğünde, ilkokul, lise ve üniversite seviyelerinde bir müfredat dahilinde okunmasının elzem olduğunu düşündüğünüz kitaplar hangileridir?

HABERE YORUM KAT

9 Yorum