1. HABERLER

  2. HABER

  3. Müslümanlar kimlerle dost kimlerle düşman olurlar?
Müslümanlar kimlerle dost kimlerle düşman olurlar?

Müslümanlar kimlerle dost kimlerle düşman olurlar?

Şuayb Mekeç, İslam'da dostluk ve düşmanlık üzerine ahlaki ölçüler dair önemli hatırlatmalarda bulunuyor.

23 Temmuz 2022 Cumartesi 16:10A+A-

'Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah’a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız’’(Hucurat 10)

Müminler hem bütün insanlıktan hem de iman kardeşlerinden sorumludurlar; dünyada haksızlığın engellenmesine hem de kardeşlerine haksızlık edenlere karşı haklının yanında yer almakla yükümlüdürler.

Yüce yaratıcımız Allah Teâlâ’nın koyduğu ilahi nizamın temellerinden biri de din ve iman kardeşliğidir. İslam’da din ve iman kardeşliği, ana baba kardeşliğinden daha önceliklidir ve bağlayıcıdır.

Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.” (Buhari, Mezalim 3; Müslim, Birr 58) “Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona hıyanet etmez, yalan söylemez ve yardımı terk etmez. Her Müslümanın, diğer Müslümana ırzı, malı ve kanı haramdır. Takva buradadır. Bir kimseye şer olarak Müslüman kardeşini hor ve hakir görmesi yeter.”  (Tirmizî, Birr 18)

YAZININ DEVAMI