1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Müslüman mezarlığı üzerine AB fonlarıyla futbol sahası dikmek!
Müslüman mezarlığı üzerine AB fonlarıyla futbol sahası dikmek!

Müslüman mezarlığı üzerine AB fonlarıyla futbol sahası dikmek!

Süleyman Ceran, Yunanistan’ın Batı Trakya Müslümanlarına reva gördüğü asimilasyon politikalarına dikkati çektiği yazısında, İskeçe’de Müslümanlara ait mezarlığın tahrip edilerek üzerinde futbol sahası yapılması hadisesini değerlendiriyor.

31 Mart 2022 Perşembe 13:58A+A-

İSKEÇE’DE NELER OLUYOR?

SÜLEYMAN CERAN / HAKSÖZ-HABER

15 Mart 2022 Salı günü sabah saat 06.30 civarında Batı Trakya’da bulunan İskeçe(Xanthi) vilayetinin Bulustra (Avdira) Belediyesi’ne ait olan Horozlu (Petinos) köyünde Müslümanlara ait eski bir mezarlığın belediyeye ait buldozerler tarafından yıkıldığı, mezar taşlarının etrafa saçıldığı, medfun olanların kemiklerinin yüzeye çıktığı yerel haberlere yansıdı. Bulustra Belediye Başkanı Yorgos Çitiridis, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığına ait mezarlığın kayıtlı olmadığını ve köyde mütevelli heyeti bulunmadığını da bahane ederek mezarlık üzerine futbol sahalarının yer alacağı bir sosyal tesisi Avrupa Birliği fonları ile yapacağını kamuoyu ile paylaştı.

İskeçe’deki ve Batı Trakya’daki pek çok azınlık STK’sının protesto ettiği bu olay aslında ilk değil.  2009 yılında İskeçe’nin Müsellim (Tekton) köyü mezarlığının Belediyenin iş makineleri tarafından talan edilmişti. Var olan tarihi yerle bir edildiği gibi tarihi mezar taşları da kaybolmuştu. İki sene sonra yine İskeçe Belediyesi'nin şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Ahren Mahalle’sinde bulunan Müslüman mezarlığının üzerine yeni bir su deposu inşa etmiş, kamuoyundan gelen tepkilere rağmen geri adım atılmamıştı. 2020 yılının hemen başlarında İskeçe’de bulunan ve çoğunluğu Müslüman Türk nüfus olan Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin’in makam odasında asılı olan fotoğraf tartışmaların odağına oturtulmuştu…


Yazının devamı >>>