1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı!
Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı!

Muhammed Salih Hacim İçin Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı!

Suriye’nin İdlib iline bağlı Cisru’ş-Şuğur ilçesinde ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde Çin yönetimi tarafından şehit edilen Muhammed Salih Hacim (Damollam) için gıyabi cenaze namazı kılındığı bildirildi.

04 Şubat 2018 Pazar 15:13A+A-

Türkistan İslam Partisi, Suriye’de Muhammed Salih Hacim (Damollam) için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cuma namazından sonra Cisru’ş-Şuğur’da kılınan namaza yüzlerce Türkistanlı direnişçi katıldı.

“Canı Pahasına Mücadele Verdi”

Cuma hutbesinde ise merhum âlimin Uygur halkına kazandırdıklarından bahsedildi:

“Bizler yeri doldurulamayacak bir kimseyi, Uygurca’ya Kura’n-ı Kerim’i ilk tercüme etmesiyle Allah’ın kitabını anlamamızda bize yardımcı olan Şehid Muhammed Salih üstadımızı hayır dua ile yad ediyoruz. Bizlerin Allah ile arasını açmaya çalışan Çin hükümetine karşı o, Uygur halkını bilinçlendirmek ve İslam’a sarılmalarını sağlamak için canı pahasına mücadele verdi. Defalarca hapse atılıp dövülmüş olmasına rağmen yine vazgeçmedi. Çalışmalarını başta Riyazu’s-Salihin olmak üzere hadis çalışmalarıyla ve tefsir çalışmalarıyla sürdürdü. İşte onun yaşantısı şehidin kanına denk bir mürekkebi olan âlim yaşantısıdır. O korkaklığı kendine ikrah ve bahane edinmiş biri değildi. O gerçek bir âlimdi. Yüce Allah ona çıkamadığı ve mücadelesini son ana kadar sürdürüp sebat ettiği kendi topraklarında nasip etti. Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir. Üzüntümüz bu yüzdendir. Allah’tan onun amellerini kabul ve makbul saymasını, onu şehitler arasında yazmasını diliyoruz.”

muhammed_salih_hacim_suriye_1.jpg

muhammed_salih_hacim_suriye_2.jpg

Ne Olmuştu?

Çin Halk Cumhuriyeti işgali altında bulunan Uygur Özerk Bölgesi’nde Allame Muhammed Salih Hacim (Damolla) Çin polisince sorgusuz sualsiz ve yakınlarına haber verilmeksizin tutuklanmıştı. Bir aylık bir kayboluşun ardından baskılar sonucu Çin hükümeti naaşını 24 Ocak 2018 günü ailesine teslim etti.

Geçtiğimiz sene Doğu Türkistan’a atanan Çin Komünist Partili Chen Quanguo, Müslümanları hedef alan tutuklama ve işkence dizisine devam ediyor. Alınan bilgiye göre Şehid Allame Muhammed Salih’in cenazesine katılan çoğu akrabası 21 kişinin tutuklandığı bildirildi. Tutuklananların tamamı yaşları 16 ila 35 arası değişen gençlerden oluşuyor.

Muhammed Salih Hacim Kimdir?

Muhammed Salih Hacim, 1936’da Doğu Türkistan’ın Artuş şehrinde dünyaya geldi. Kendisi Kur’an’ı Çin hükümetinin izni ile tefsir ederek ilk kez Uygur Türkçesine çevirdi. Hacim’in tefsir ettiği Uygur Türkçeli Kur’an 1986 yılında basıldı.

Türkiye’de de Gıyabi Cenaze Namazları

Ayrıca, başta Bursa olmak üzere Ankara ve İstanbul’da olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazları kılındı.

muhammed_salih_hacim_istanbul_1.jpg

muhammed_salih_hacim_istanbul_2.jpg

muhammed_salih_hacim_ankara.jpg

Kaynak: Fetih Medya

HABERE YORUM KAT

1 Yorum