1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Muhaliflere Desteğe Hapis Cezası
Muhaliflere Desteğe Hapis Cezası

Muhaliflere Desteğe Hapis Cezası

Suudi Arabistan’da bir mahkeme, yurtdışında savaşan kişilere yardım ettikleri iddiasıyla 13 kişiyi bir ila on yıl arasında hapse mahkum etti.

14 Nisan 2014 Pazartesi 12:48A+A-

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Şubat ayında, yurt dışında yaşayan vatandaşların, muhaliflere destek suçlamasıyla 20 ila 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Karara göre, “aşırı görüşlere sahip dini veya fikri cemaat ve gruplara mensup olmak” ve “yurt dışında silahlı eylemlere katılmak” suç sayılıyor.

Kral Abdullah tarafından alınan kraliyet kararında ayrıca, söz konusu örgüt ve grupların listesini oluşturup Kral Abdullah'a sunmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Din İşleri Vakıflar Davet ve Rehberlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Şikâyetler Divanı, Soruşturma ve Başsavcılık Kurulundan oluşan bir komitenin kurulması da yer alıyor.

Abdullah'ın aldığı kararda terörle mücadele kapsamında değerlendirilen eylemler şöyle: "Aşırı görüşlere sahip dini, fikri cemaat ve gruplara mensup olmak, yurt dışında silahlı eylemlere katılmak, yaşadığı ülkede ya da uluslararası platformda terör örgütü listesine alınmış bir örgüte destek olmak ve ne şekilde olursa olsun söz konusu örgütlerin fikirlerini benimsemek, sempati duymak, maddi manevi destek vermek, sözlü ve yazılı bir şekilde propagandalarını yapmak."

Suudi Arabistan’ın bu hamlesi vatandaşlarının Suriye’ye muhaliflerle birlikte Esed rejimine karşı savaşmaya gitmesini önleme girişimi olarak değerlendiriliyor.

Suudi Arabistan’da bazı dini kurumlar daha önce vatandaşlara Suriye’ye gidilmemesi yönünde çağrı yapmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın tahminlerine göre hali hazırda Suriye’de savaşan yaklaşık 1200 Suudi vatandaşı bulunuyor.

(Al Jazeera ve Reuters)

HABERE YORUM KAT