1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Modern Mısır’ın ‘En Kötü’ Yılı
Modern Mısır’ın ‘En Kötü’ Yılı

Modern Mısır’ın ‘En Kötü’ Yılı

Uluslararası Af Örgütü, 3 Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbe ile görevinden uzaklaştırılmasından bu yana 16 binden fazla kişinin tutuklandığını belirterek Mısır’da insan haklarının bariz bir şekilde ihlal edildiğini açıkladı.

08 Temmuz 2014 Salı 14:36A+A-

Örgütün açıklanan yıllık raporuna göre, keyfi tutuklama, gözaltındakilere işkence ve polis merkezlerinde ölüm olayları geçen yıldan bu yana arttı. Raporda 16 binden fazla kişinin gözaltına alındığı ve hapishanelerde 80 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.

Raporda, insan haklarının bariz bir şekilde ihlal edildiği Mısır’daki bu sürecin darbenin mimarı ve darbenin ardından yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi’nin yapacağı bir açıklamayla son bulabileceği belirtildi.

Af Örgütü’nün raporu, Gözaltına Alınanları Savunma Heyeti’nin geçen yılın, Mısır genelinde özellikle de İskenderiye kenti açısından insan hakları ve özgürlükleri bakımından en kötü yıl olduğuna dair bir rapor açıklamasının ardından geldi.

Savunma Heyeti’nin yayınladığı rapora göre, sadece İskenderiye kentinde en az 2 bin 500 kişi siyasi tercihleri ve darbe karşıtı duruşlarından dolayı tutuklandı. Tutuklananlar arasında 500’den fazla öğrenci, 32 doktor, 38 eczacı ve 111 öğretmen ve avukat var.

Modern Mısır’ın ‘en kötü’ yılı

Uluslararası Af Örgütü ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Haziran ayında yayınladıkları ortak bildiride, Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaşkanlığı makamına, modern Mısır tarihinde insan haklarının ‘en kötü’ olduğu bir kriz döneminde geldiği belirtilmişti.

Bildiride Mısır’ın yeni cumhurbaşkanının önceliğinin insan hakları açısından kötü olan Mısır’ın imajını düzeltmek olması gerektiği ifade edildi.

Bildiriye göre ayrıca 25 Ocak 2011’de başarıya ulaşan halk devriminin ardından elde edilen örgütlenme hakkı, ifade özgürlüğü ve benzeri insan haklarına darbeden sonra çok sert kısıtlamalar getirildi.

Ülkede geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da Abduülfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbenin ardından, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. 

Mursi, hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teşkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT