1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. MİT Yeniden Yapılandırılıyor
MİT Yeniden Yapılandırılıyor

MİT Yeniden Yapılandırılıyor

Milli İstihbarat birimi (MİT) iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılacak.

04 Ekim 2016 Salı 10:59A+A-

MİT'in yeniden yapılandırılarak iç ve dış istihbarat olmak üzere iki ayrı birim şeklinde faaliyet göstermesine ilişkin çalışma tamamlandı.

Fransa, ABD ve karma model olmak üzere yapılan 3 farklı çalışmada son kararın Cumhurbaşkanı tarafından verileceği belirtildi.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, istihbarat birimlerinin yeniden yapılandırılmasının yasal düzenleme yerine, KHK ile gündeme getirilmesi kararlaştırıldı. Hükümetin uzun süredir üzerinde tartıştığı yeni yapı için 3 alternatifli bir taslak hazırlandı.

Hazırlanan taslak ile istihbarat iç ve dış istihbarat olmak üzere iki birime ayrılacak. Her iki yapı da Cumhurbaşkanlığına bağlı olacak. Kurulacak yeni yapı 'müsteşarlık' veya 'başkanlık' olarak adlandırılacak.

Yeni yapının adının Ulusal İstihbarat Başkanlığı veya Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı olabileceği tartışılıyor. Ayrıca, kurulacak yeni yapı Başbakanlıkla da ilişkilendirilecek. Genelkurmay, Emniyet, Jandarma, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki istihbarat birimleri korunacak.

Ancak bu birimlerin çalışmaları kendi faaliyet alanları ile sınırlı olacak. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulacak yeni yapı ile gerektiğinde bilgi alışverişi yapacaklar.

HABERE YORUM KAT