1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da sağlık sistemi sahte ilaç kullanımı nedeniyle alarm veriyor
Mısır’da sağlık sistemi sahte ilaç kullanımı nedeniyle alarm veriyor

Mısır’da sağlık sistemi sahte ilaç kullanımı nedeniyle alarm veriyor

Arabiya Cedid gazetesi Sisi diktatörlüğü altında ekonomik sıkıntılar yaşanan Mısır'da sahte antibiyotik kullanımı nedeniyle çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiğini yazdı.

15 Aralık 2022 Perşembe 20:26A+A-

HAKSÖZ HABER

Mısır’da eczacılar, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan seftriakson ilacının kullanımına karşı halka uyarıda bulunuyor. Sahte ilaçların yoğunlaştığı Mısır’da bir çocuğun daha sahte ilaç kullanımı nedeniyle vefat ettiği bildirildi. Ayrıca Kafr Ziyat kentinde operasyon düzenlenen sahte ilaç çetesinin deposunda binlerce etiketi değiştirilmiş sahte antibiyotik ele geçirildi.

Mısır’daki ekonomik sorunların sağlık endüstrisini etkilediği aktarılan haberde, “geçtiğimiz ay eczanelerde, depolarda ve ruhsatsız fabrikalarda yaklaşık 160 milyon dolar değerinde yasa dışı ilaç ele geçirildi” denildi.

Çocuklarda görülen yüksek ateşli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerini temin eden kliniklere götürülen çocukların öldüğü ifade edilirken, antibiyotik iğnesi yapılan iki yaşında bir erkek çocuğun da bugün hayatını kaybettiği olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

2015 yılındaki bir rapora göre Mısır'da piyasada bulunan ilaçların yüzde 30'unun sahte olduğu belirtilmişti. Yasal mevzuatların yetersiz olduğu ve askeri diktatörlüğün uygulamayı caydıracak yasaları düzenleyemediği ifade edilen rapor, darbe sonrası değişen Mısır sağlık sisteminde devam edegelen bir kriz olduğunu kanıtlamıştı.

Mısır'ın sağlık hizmetleri geçtiğimiz haftalarda da yaşanan olaylar neticesinde kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Geçtiğimiz hafta, Mısır’daki bir kamu hastanesinde görevli bir hemşirenin ‘gözleri bağlı olarak’ yeni doğmuş bir bebeğe iğne yapmaya çalışırken çekilen görüntüleri infiale neden olmuştu. Sosyal medyadaki paylaşımlara göre hemşire ve arkadaşının, bebeğe bakmadan iğne yapıp yapamayacağı konusunda ‘kahvaltı’ üzerine karşılıklı iddiaya girdiği ifade edilmişti.

Aynı hafta bir hava kuvvetleri subayı da Menufya Valiliği'ndeki bir devlet hastanesinde hemşirelere saldırmış 6 hemşire ve 3 personeli beraberindeki kişilerle beraber darp etmiş, kimi hemşirelerin el ve ayaklarında kırıklara neden olmuş ve bir hemşirenin de düşük yapmasına neden olmuştu. Basına yansıyan görüntüler sonrasında ise darbeci Sisi hükümetinden sadece soruşturma başlatılmıştır mesajı yayınlanmıştı.

HABERE YORUM KAT