1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Oy Tartışması Hızlı Başladı!
Mısır’da Oy Tartışması Hızlı Başladı!

Mısır’da Oy Tartışması Hızlı Başladı!

Suudi Arabistan’da yaşayan Mısırlı seçmenlerin cumhurbaşkanlığı tercihlerinde ibre İhvan’ın adayı Mursi’den yana!

22 Mayıs 2012 Salı 18:27A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısırlılar ülkelerinde oy vermek için gün sayarken oy verme işleminin erken başladığı ülke dışında seçim heyecanı yükseliyor. Buna karşın itirazlar ve tartışmalar da yaşanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Mısırlıların ülke dışında oy kullandığı yerlerde kullanılan oyların sonuçlarını açıklama işlemini durdurdu. Kararın alınmasına Abdulmünim Ebul Futuh’un Suudi Arabistan’da kullanılan oylarla ilgili düzensizlikler olduğu iddiasının neden olduğu bildiriliyor.

El-Arabiya'da yer alan habere göre; Ebul Futuh’un seçim kampanyasını yürüten görevliler Cidde’deki Mısır diplomatik temsilciliğinde oy kullanma işlemi sırasında kapıların kapatıldığını ve oy vermek için bekleyenlere ertesi gün gelmelerinin söylendiğini iddia ettiler. Ayrıca bazı kişilerin Mısırlı seçmenlerin kimlik kartlarını toplayarak onların yerine oy kullandıkları da iddialar arasında. Buna karşın Dış İşleri Bakanı Muhammed Kamil Amir kendisinin ve dışarıdaki tüm temsilcilerin tarafsız olduklarını vurguladı.

Mısır’ın Riyad’daki elçisi Mahmud Uf Pazartesi günü yaptığı açıklamada Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’nin Riyad’da kullanılan oyların % 49,5’ini aldığını söyledi. En fazla Mısırlının yaşadığı şehir olan Riyad’da kayıtlı seçmen sayısı 80 bini aşıyor. Ebul Fütuh % 26 oy oranı ile ikinci sıraya yerleşirken Nasırcı aday Hamdin Sabbahi üçüncü, Amr Musa ise ancak dördüncü olabildi.

Cidde’de bulunan Mısır Konsolosu Ali el-Aşeri ise Mısırlıların yaşadığı ikinci büyük şehir Cidde’deki seçim sonuçlarını Pazar günü açıklamıştı. Buna göre Mursi 26,934 oy alırken, Ebul Fütuh 14,573 oy alabildi.

Mısır’da Çarşamba ve Perşembe günleri yapılacak olan ilk tur seçimlerde yaklaşık 50 milyon seçmenin büyük bir katılım gerçekleştirmesi bekleniyor. Oy sayım işleminin ardından 29 Mayıs tarihinde sonuçlar ilan edilecek. Eğer ilk turda hiçbir aday % 50’yi geçemezse, 16 ve 17 Haziran’da 2. tur yapılacak ve bu turun sonucu ise 21 Haziran’da ilan edilecek.  

 

HABERE YORUM KAT