1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Muhalifler İslamcılara Karşı Birleşiyor
Mısır’da Muhalifler İslamcılara Karşı Birleşiyor

Mısır’da Muhalifler İslamcılara Karşı Birleşiyor

Mısır’da muhalif oluşumlar İslamcılara karşı seçim ittifakı yapacak.

18 Ocak 2013 Cuma 10:58A+A-

HAKSÖZ-HABER

Nisan ayında yapılması planlanan Meclis seçimlerine ittifak ederek girme kararı veren muhalefet partileri “İslamcıların tahakkümünü kırmak için güçlü bir blok olmak gerektiği”ni ifade ediyorlar.

Son seçimlerde İhvan’ın Hürriyet ve Adalet Partisi ile Selefilerin Nur Partisi meclisteki sandalyelerin in % 70’ini almışlardı. Muhalefet partileri bu seçimde ittifak ederek bu dengeyi değiştireceklerini umuyorlar.

Vefd Partisi temsilcisi Şerif Tahir “İhvan çoğunluk değil ama örgütlü. Çoğunluk ise kendisini temsil edecek birleşik bir liderlik arıyor” diyor.

Geçtiğimiz yılsonunda muhaliflerce anayasa referandumu sırasında oluşturulan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC)’nin seçimlere kadar dağılabileceği eleştirileri yapılıyordu ama şu anda seçim ittifakı konusunda mutabakata varılmış durumda.

Sosyalist Halk İttifakı’ndan İmad Attia ayrı durmayacaklarını, seçim ittifakının muhaliflerin tek umudu olduğunu söylüyor.

Anayasa Partisinden Ahmed El Burai tabannda gençlerin Amr Musa gibi eski rejimde görev almış isimlerle ittifaka girilmesine sıcak bakmadıklarına yönelik zorluklara değiniyor fakat parti içinde bu itirazların dozunun düştüğü de söyleniyor.

İttifakın dışında yer alan partiler de var.  Bunlardan biri olan Güçlü Mısır Partisi temsilcisi Muhammed Osman “İslamcı-laik ayrımını doğru bulmuyoruz. Farklı bir temelde ittifakı savunuyoruz “ diyor. UKC’nin müşterek bir politik gündeminin olmadığını, sadece İslamcılara karşı bir ittifak olduğunu, kendi partisinin ise açık bir politik programdan yana olduğunu söylüyor.

Mısır Sosyal Demokrat Partisi, Anayasa partisi, Sosyalist İttifak, Vefd, Özgür Mısırlılar Partisi ve Konferans Partisi şimdiden UKC’yi desteklediklerini açıkladılar. Nasırcı cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi de oluşuma destek vereceğini söylüyor.

Halen seçimlerle ilgili yasal düzenlemeler sürüyor. Tarih henüz netleşmiş değil ama Nisan ayında seçimlerin yapılması bekleniyor. 

 

HABERE YORUM KAT