1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da 'Garibanlar Devrimi' Hareketi
Mısır’da 'Garibanlar Devrimi' Hareketi

Mısır’da 'Garibanlar Devrimi' Hareketi

Ülkedeki hayat pahalılığını protesto etmek için 'Garibanlar Devrimi' adı altında protesto çağrılarının yapıldığı Mısır’da, güvenlik önlemleri yüksek seviyeye çıkartıldı. Camilerin namazlardan hemen sonra kapatılması talimatı verildi.

11 Kasım 2016 Cuma 13:50A+A-

Mısır yönetimi, ülkedeki hayat pahalılığını protesto etmek için eylem çağrılarının yapıldığı Cuma günü öncesi ülkenin farklı kentlerinde güvenlik önlemlerini artırdı. Birçok siyasi hareketin destek vereceğini açıkladığı, ‘Garibanlar Devrimi’ adıyla yapılması planlanan eylemleri engellemek için yetkililer, tüm camilerin namazın hemen ardından kapatılması talimatı verdi.

Mısır Vakıflar Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Bakan Muhammed Muhtar Cuma, ülkedeki hayat pahalılığını protesto etmek için planlanan gösteriler nedeniyle camilerde gerçekleşebilecek hareketliliğin gözlenmesi amacıyla bir ekip görevlendirdi. Bakan, göstericilerin kullanmaması için namazın ardından 120 bin caminin hemen kapatılması yönünde talimat verdi.

Vakıflar Bakanlığı'nın talimatıyla ayrıca tüm camilerde "Tahribat uyarısı ve Mısır'ı korumanın önemi" konulu hutbe okutulacak.

Tahrir Meydanı'ndaki metro istasyonu kapatıldı

Mısır'da toplumsal olayların merkezinde yer alan başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki Sedat metro istasyonu da gösteriler dolayısıyla kapatıldı.

Mısır basınında yer alan haberlere göre, Metro İdaresi vatmanlara "Olası sabotaj eylemlerinin engellenmesi ve yolcuların güvenliğinin sağlanması" gerekçesiyle Sedat durağında durdurma talimatı verdi.

"250 bin polis görevde"

Gösteriler öncesi başta Kahire olmak üzere ülkenin birçok kentinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Tahrir meydanına yakın caddelerde çok sayıda polis aracı konuşlandırıldı.

Mısır’ın Şuruk gazetesine göre, İçişleri Bakanlığı tüm sektörlerde alarm durumu ilan etti ve 250 bin polisi göreve çağırdı.

Güvenlik güçlerinin son dönemde yaptığı baskınlar sonucunda çok sayıda kişi tutuklanmıştı.

İhvan protesto çağrılarına destek verdi

Mısır’da sosyal medya üzerinden örgütlenen "Garibanlar Hareketi" lideri Yasir Umde, "Garibanlar Devrimi" sloganı ile 11 Kasım Cuma günü ülke genelinde eylemler yapılacağını duyurmuş, kısa sürede eylemlere destek çağrıları gelmişti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, eylemleri desteklediğini açıklamıştı ve meydanların gösteriler için açılması çağrısı yapmıştı.

Tahrir Meydanı, Hüsnü Mübarek rejimine son veren gösterilerin merkezi olmuş ve 25 Ocak 2011'deki devrimin sembolü haline gelmişti. Ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, General Sisi tarafından darbeyle görevden indirilmiş ve hapse atılmıştı.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum