1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da 'Cadı Avı' Başlıyor
Mısır'da 'Cadı Avı' Başlıyor

Mısır'da 'Cadı Avı' Başlıyor

Darbe Başbakanı İbrahim Mıhleb, Kahire mahkemesi tarafından Müslüman Kardeşler'in bir "terör örgütü" olduğu şeklinde verilen kararın acilen uygulanması için onay verdi. Kararın uygulanması halinde Mısır genelinde bir cadı avı başlatılmış olacak.

11 Nisan 2014 Cuma 13:15A+A-

Mıhleb tarafından onaylanan karar ile teşkilata üye olan, çalışmalarına katılan, protesto gösterilerine iştirak eden veya propagandasını yapan herkes terör suçundan yargılanabiliyor.  

Bu suçlardan yakalananlar aynı zamanda öldürme amaçlı suç örgütü kurmak suçlaması ile idamla yargılanabilecek.

Hükümet bu kararla ülkede faaliyet gösteren terör grupları ile mücadelenin daha etkin şekilde yapılacağını duyurdu. Hükümete göre Mısır büyük bir terör tehlikesi ile karşı karşıya.

Mıhleb’in onayladığı kararın yedinci maddesine göre polis ve ordu ülke kurumlarını tehdit eden terör gruplarına karşı üzerine düşen görevi yapmak zorunda. Aynı zamanda üniversiteler de terör örgütlerinden temizlenecek ve öğrenciler bu gruplardan korunarak uzak tutulacak.

Mart ayında bakanlar kurulu bir toplantı yaparak terör ile mücadele kanununda değişiklikler yapılmasını öngören iki tasarıyı kabul etmişti.

Yapılan değişiklikler ile polis ve ordunun yetkileri arttırılarak, gerekli görülen hallerde herkesin gözaltına alınıp yargılanması için geniş yetkiler verilmişti.  

Özel mahkemelerin sayısı artıyor

Bakanlar kurulu aynı zamanda terör suçlarına bakan özel mahkemelerin sayısını da arttırma kararı aldı.

Karar gereği her bölgede kurulacak bu özel mahkemeler, gözaltına alınan kişilerle ilgili hızlı karar vererek, yargılamaların en kısa zamanda sonuçlanmasını sağlayacak.

Mısır hükümeti 2013 yılının aralık ayında aldığı bir karar ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı terör örgütleri listesine eklemişti.

Teşkilat ise bu karara itiraz etmiş, bugüne kadar siyasi çalışmalar dışında hiçbir faaliyette bulunmadıklarını açıklamıştı.  

 (Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT