1. YAZARLAR

  2. Fehmi Huveydi

  3. Mısır yine skandal yarattı
Fehmi Huveydi

Fehmi Huveydi

Yazarın Tüm Yazıları >

Mısır yine skandal yarattı

01 Ocak 2010 Cuma 06:39A+A-

Utançtan mahcubiyet ve alçalmışlığa geçiyoruz... Son haftalardaki alınyazımız bu. Bir skandaldan çıkıp diğerine girmek sanki kaderimiz. Gazze’yi boğmak ve alçaltmak için gözlerden uzakta kurulmaya devam eden ‘utanç duvarı’nın İsrail basını tarafından ifşa edilmesi bizleri şoka sokmuştu. Mısır’ın Gazze sınırına inşa edeceği bu duvarın ülke içindeki ve dışındaki yankıları sürerken, ajanslar Avrupalı ve Amerikalı birkaç yüz eylemcinin harekete geçtiği haberlerini geçiyordu. Bu eylemciler, İsrail’in Gazze saldırısının yıldönümü olan 27 Aralık’ta ‘ablukayı kırarak’ Gazze halkıyla dayanışma sergilemeyi kararlaştırmıştı. Gazze üzerindeki ablukayı kırmak için Avrupalı ve Amerikalı eylemciler dünyanın öbür ucundan gelirken, bizler bu ambargoyu derinleştirecek ve çıkışları engelleyecek bir çelik duvar inşa ediyoruz.

Bu alçaltıcı ironi insanın içini acıtıyor.

Türkiye’de güler yüzle karşılandılar

Bu onurlu eylemcilerden oluşan konvoyun Gazze kapılarına varması bekleniyordu. Britanyalı milletvekili George Galloway böyle ‘hayat damarı’ konvoyunun organize edilmesi çağrısı yapmıştı. 420 eylemcinin katıldığı konvoy ablukayı kırmak için 5 Aralık’ta Londra’dan hareket etmişti. Konvoya, tıbbi yardımlar ve gıda yardımları taşıyan 70 araç eşlik etti. Avrupa ülkelerini aştılar ve Türkiye’ye geldiler. Güler yüzle karşılandılar ve kendilerine yardımlar taşıyan araçlar eşlik ediyordu. Türkiye’den Şam’a geçtiler ve oradan Ürdün’e ulaştılar. Yolda konvoya başka araçlar ve TIR’lar da katıldı. Konvoy Ürdün’ün Akabe limanına ulaştığında, Refah’a hareket etmek üzere Mısır tarafındaki Nuveybe limanına geçmeye hazır 250 araçtan oluşuyordu. Dahası, Refah’a gün içinde ulaşılması planlanıyordu. Fakat Akabe’ye vardıklarında büyük bir sürprizle karşılaştılar. Daha önce kendilerine giriş izini vereceğini açıklayan Mısırlı yetkililer bir anda organizasyon yetkililerinden Gazze’ye Nuveybe limanından değil, El Ariş’ten girmelerini talep etti.

Mesafe kat kat arttı

Böylelikle Akabe’den Nuveybe’ye ve oradan doğrudan Refah’a geçmeleri yerine, konvoy yetkililerinden hedeflerine belirlenen süreden bir hafta sonra ulaşacak şekilde güzergâh değiştirmeleri ve bu sıkıntıya katlanmaları istendi. Yardım malezemesi taşıyan 250 aracın ve 400’den fazla insanın taşınmasının ağır mali yük de cabasıydı. Şimdi, Süveyş Kanalı’nın geçilmesi için Akabe’den kuzeye gidilecek. Ardından Port Said’e ve oradan doğuya El Ariş’e ve Refah’a geçilecek. Bu mesafe, Akabe-Nuveybe arasındaki yolun uzunluğuyla kesinlikle karşılaştırılamaz.

Bu sürpriz davranışın hiçbir makul yorumu yok. Tek yorum, Mısır’ın eylemi engellemek istemesi. Mısır propagandayla ilgili sebeplerden ötürü konvoyu kabul ettiğini resmen açıklamış olsa da, bu eylemin hayata geçirilmesini engellemek istedi. Bu varsayım eğer doğruysa çok ciddi bir skandal oluşturuyor. İşin ilginç yanı şu ki, biz Mısırlılar bu tür davranışlar sergiliyor ve sonra da bazı Arapların bize karşı düşüncelerinin niçin değiştiğini soruyoruz. (Katar gazetesi Şark, 28 Aralık 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT