1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mısır, Rusya’nın gaz ağını nasıl genişletiyor?
Mısır, Rusya’nın gaz ağını nasıl genişletiyor?

Mısır, Rusya’nın gaz ağını nasıl genişletiyor?

Avrupa Birliği tarafından Ukrayna işgaliyle beraber büyük bir ambargoya maruz kalan Rusya, Avrupa’ya kıstığı gazı Akdeniz ülkesi Mısır üzerinden farklı noktalara pazarlamaya devam ediyor.

05 Ağustos 2022 Cuma 21:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Avrupa’ya ambargo ve işgale karşı yaptırımlar nedeniyle öfkeli olan Rusya, petrol ve doğalgaz sevkiyatlarının engellendiği Avrupa kıyıları yerine Akdeniz’i tercih etmeye devam ediyor. Petrol ve doğalgazdan elde ettiği kar ile ekonomisini diri tutmaya çalışan Rusya’nın en büyük destekçileri yine diktatoryal rejimler oluyor.

Mısır limanları da Rusya için önemli bir rol üstlenirken Rusya’nın desteğini alan Sisi rejimi, Rus petrolünün dağıtım ve depolama ağını genişletme kararı aldığını duyurdu.

Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı, limanlardaki terminallerin depolama kapasitesini 5,3 milyon varil ham petrole çıkarmak amacıyla Akdeniz kıyısındaki El Hamra petrol limanını genişletmeye başladı.

Mısır'ın batı çölünde çıkarılan ham petrole hizmet vermek üzere inşa edilen Hamra terminali, şu anda altı depolama tankıyla ancak 1,5 milyon varil ham petrol depolama kapasitesine sahip.

Hamra limanı, Mısır'ın en büyük ikinci şehri olan İskenderiye'nin yaklaşık 120 kilometre batısında yer alırken Western Desert Operating Petroleum Co (Wepco) tarafından işletiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, genişlemede her biri 630.000 varil ham petrol kapasiteli dört depolama daha ekleneceği belirtildi.

Petrol bakanı Tarık El Molla Perşembe günü projenin açılışı sırasında yaptığı açıklamada, "Limanın genişleme planı, onu ham ve petrol ürünlerinin dolaşımı için Akdeniz kıyısında stratejik bir merkez haline getirmeyi amaçlıyor." dedi.

Bu açıklama, gemi izleme verilerine dayanan bir Bloomberg raporunun, 24 Temmuz'un başlarında El Hamra terminaline yaklaşık 700.000 varil Rus petrolünün teslim edildiğini ortaya çıkarmasından bir gün sonra geldi.

Bloomberg'e göre, birkaç saat sonra başka bir gemi limandan Rus varillerinin bir kısmını veya tamamını içerebilecek bir yük alarak yoluna devam etti.

Raporda, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ardından Avrupa'nın yaptırımları ışığında Rusya petrolünü uluslararası pazara ulaştırmak için yeni yollar aradığı için olağandışı hareketin sevkiyatın varış yerinin izlenmesini zorlaştırdığı belirtildi.

Haziran ayında Avrupa Birliği, Rus ham petrol ve petrol ürünlerine kısmi ambargo ve Rusya'dan yapılan petrol ihracatı için nakliye sigortası yasağı getirmişti.

Rus ham petrolüne yönelik yaptırımlar 5 Aralık 2022'de, petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ise 5 Şubat 2023'te yürürlüğe girecek.

Rusya, Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan ambargodan önce İspanya'nın özerk şehri Ceuta'dan ve Atlantik'in ortasından gemiden gemiye ham yük transferleri yaparak petrol satışı gerçekleştiriyordu. Rusya'nın El Hamra'yı normal bir transit liman olarak kabul edip etmeyeceği belli olmasa da, halihazırda Mısır'ı akaryakıt için bir geçiş rotası olarak kullandığı görülüyor.

HABERE YORUM KAT