1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Halkı Darbeye Karşı Sokaklara Aktı
Mısır Halkı Darbeye Karşı Sokaklara Aktı

Mısır Halkı Darbeye Karşı Sokaklara Aktı

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının yıl dönümünde, darbe karşıtı kardeşlerimiz bütün Mısır’da sokaklara aktı.

03 Temmuz 2014 Perşembe 18:24A+A-

Mısır'da Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının yıl dönümünde, darbe karşıtlarının yürüyüşü sırasında polisin ateş açması sonucu bir kardeşimiz şehit oldu. Bir başka haber kaynağı şu ana kadar iki kişinin şehit olduğunu açıkladı.

Yüz binler ülkenin çeşitli kentlerinde 3 Temmuz'daki askeri darbeyi protesto ediyor. Ordu bir çok meydanı kapatırken İhvan üyeleri gözaltına alınıyor.

Sisi karşıtı sloganlar atan topluluklar birçok şehirde yoları trafiğe kapattı.

Mısır'ın Birçok Şehrinde Gösteriler Sürüyor

Göstericiler, başkent Kahire, El-Buhayra, Şarkiye, Dekahliye, İsmailiye, Minya ve Asyut'ta sabah erken saatlerden itibaren yürüyüşler düzenleyerek insan zincirleri oluşturdu.

misir-darbenin-birinci-yildonumunde-darbe-karsiti-protesto-01.jpg

Mursi'nin görevine iadesini talep eden pankartlar açan göstericiler, "Rabia" işareti yaparak darbeci Abdulfettah es-Sisi, ordu ve polis aleyhinde sloganlar atıyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, ordunun, Batı desteğiyle 2013 yılında gerçekleştirdiği askeri darbenin yıl dönümünde gösteri çağrısında bulunmuştu.

misir-darbenin-birinci-yildonumunde-darbe-karsiti-protesto-02.jpg

MEYDANLAR KAPATILDI

Mısır'daki askeri darbenin birinci yılında gösterilere karşı başkent Kahire ve Giza'daki birçok meydan güvenlik güçleri tarafından kapatıldı.

Güvenlik güçleri, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nın giriş ve çıkışlarını zırhlı araç ve tel örgülerle kapattı. Meydana yaya ve araç girişine izin verilmezken, çevrede güvenlik güçlerine ait araçların yoğunluğu dikkati çekti.

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının yanı sıra Kahire'nin ana caddelerinde, bakanlık ve polis binaları çevresinde de güvenlik önlemleri arttırıldı.

Kahire Uluslararası Havaalanı ve Süveyş Kanalı'nda da "yoğun" güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi.

Öte yandan, darbe karşıtları tüm engellemelere rağmen Giza, El-Buhayra, Şarkiye, Dekahliye, İsmailiye, Minya ve Asyut'ta sabah erken saatlerden itibaren yürüyüşler düzenleyerek insan zincirleri oluşturdu.

misir-darbenin-birinci-yildonumunde-darbe-karsiti-protesto-03.jpg

İHVAN ÜYELERİNE GÖZALTI

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) avukatlarından Cemal Abdulhamid, "Polis, İskenderiye, Kahire, Giza, Minya, Sevhac, Asyut ve Port Said gibi çeşitli kentlerde onlarca İhvan üyesinin evlerine baskın düzenledi, birçok kişiyi gözaltına aldı" dedi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin darbenin birinci yılında "Büyük Öfke Günü" altında Tahrir, Rabia ve Nahda meydanlarında gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Abdulhamid, gözaltı operasyonlarının bu çağrılar nedeniyle yapıldığını ifade etti.

Baskın ve gözaltılara ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

misir-darbenin-birinci-yildonumunde-darbe-karsiti-protesto-04.jpg

1 YILDIR HER GÜN GÖSTERİ YAPILIYOR

Mısır'da askeri darbenin meydana geldiği 3 Temmuz 2013'ten bu yana darbe karşıtları hemen her gün gösteri ve yürüyüşler düzenleyerek Mursi'nin yeniden göreve gelmesini istiyor.

Mısır yönetimi 25 Ocak 2011'deki halk ayaklanmasının odağı durumundaki Tahrir Meydanı'nda darbe karşıtlarının toplanmasına izin vermiyor. Darbe karşıtları 3 Temmuz 2013'ten bu yana çeşitli defalar Tahrir Meydanı'na girmeye çalışmış ancak güvenlik güçlerinin müdahalesi ile karşılaşmıştı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordu yönetime el koymuş, seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden uzaklaştırılmıştı.

 

HABERE YORUM KAT