1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Mısır Darbecileri Suriyeli Mültecileri Tutukluyor
Mısır Darbecileri Suriyeli Mültecileri Tutukluyor

Mısır Darbecileri Suriyeli Mültecileri Tutukluyor

Mısır, Suriye’den gelen mültecileri tutukluyor veya sınır dışı ediyor.

17 Ekim 2013 Perşembe 16:17A+A-

Eyüp Sabri Togan / Haksöz Haber

Mısır, Suriye’den gelen mültecileri tutukluyor veya sınır dışı ediyor. Amnesty International’ın raporuna göre, Mursi’den önce Mısır’a rahat sığınma hakkında bulunan Suriyeli mülteciler, darbeci Mısır hükümeti tarafından Suriye Müslüman Kardeşler tehlikesi gerekçe gösterilerek Mısır’da Suriyelilere hayatı zindan etmeye başladıklaRI haberleri geliyor. BBC bugünkü haberinde Mısırlı hükümet görevlilerinin konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındıklarını bildirdi.

Amnesty International’a konuşan Kahire’nin dışındaki 6 Ekim’de yaşayan Suriyeli mülteciler, Mısır askeri darbesinden sonra mahallelerinde mülteci sayısının 1,700’den 500’e düştüğünü rapor etti. Mısır’da darbecilere karşı direnişten sorumlu tutulan ve Suriye Müslüman Kardeşlerine mensup olmakla suçlanan mülteciler, Esed’den sonra Mısır darbesi hükümetinin zulmüyle pençeleşiyor.

Amnesty International bölge temsilcisi Sayed Ali çatışma bölgelerinden kaçmak zorunda kalan mültecilere kapılarını açmanın Uluslararası Hukuk gereği olduğunu hatırlattı.

Son çare olarak, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan mülteciler canlarını tehlikeye atıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Bölümü Akdeniz’de Ağustos ayından bugüne kadar Mısır hükümetinin 13 mülteci teknesini durdurduğu ve 946 mülteciyi ele geçirdiklerini bildirirken, mağdur mültecilerin 724’ü halen Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunuyor.

Mısır darbecileri, mültecilere zorla kağıt imzalatıp başka bir ülkeye sınır dışı etmek ya da Suriye’ye geri göndermekle tehdit ediyor. Hukukçular konuyla ilgili araştırma yapan İnsan Hakları kuruluşlarına en az iki defa, Suriyeli mültecilerin toplu olarak Şam’a gönderildikleri bilgisini veriyor. Amnesty International raporunda, sadece Kahire’deki Al-Khalifa hapishanesinde 40 Suriyeli mültecinin yattığını, bunların en küçüğü bir yaşında olmak üzere, 10 tanesinin çocuk olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler, 2014 yılı sonunda 8 milyondan fazla Suriyelinin evlerinden uzaklaştırılacağını ve 5,2 Milyon kişinin yurtdışında mülteci olarak yaşamak zorunda bırakılacağını tahmin ediyor.

suriye-ingiltere-2013-1.jpg

HABERE YORUM KAT