1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Meşruiyet Tartışmalarına İzin Vermeyiz"
"Meşruiyet Tartışmalarına İzin Vermeyiz"

"Meşruiyet Tartışmalarına İzin Vermeyiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, "Cumhurbaşkanımızla ilgili hiçbir şekilde bir meşruiyet tartışması oluşturulmasına izin vermeyiz" dedi.

09 Haziran 2015 Salı 16:56A+A-

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Hiçbir şekilde birilerinin bu seçimin sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucuymuş gibi değerlendirmesine izin vermeyiz. Cumhurbaşkanımızla ilgili hiçbir şekilde bir meşruiyet tartışması oluşturulmasına izin vermeyiz" dedi.

Ünal, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Ortaya koalisyon tablosunun çıktığı anımsatılarak, "Hükümeti kurma görevi partinize verilecek. CHP ve MHP ile koalisyon gündemde. Bu konudaki yorumunuzu alabilir miyiz?" sorusu üzerine Ünal, AK Parti'nin 13 yıl içerisinde bütün kurullarını, yetkili organlarını çalıştıran, hem Türkiye ile ilgili hem de kendi siyasetiyle ilgili kararlarında istişareye çok önem veren bir siyasi parti olduğunu söyledi.

Ünal, seçmenin bütün siyasi partilere "bir durum değerlendirmesi yapmalarını ve sorumluluklarını tekrardan gözden geçirmeleri" gerektiği yönünde bir mesaj verdiğini ifade etti.

Bu seçimin tartışmasız galibinin yüzde 41 oy oranıyla AK Parti olduğuna ama seçmenin hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olmasına imkan verecek bir denklem oluşturmadığına dikkati çeken Ünal, "Şimdi bundan sonrası artık şudur; her siyasi parti kendi sorumlulukları doğrultusunda hem siyasi söylemini hem de bundan sonraki süreçle ilgili sorumluluklarını gözden geçirecek, kendi muhasebesini yapacak" diye konuştu.

AK Parti'nin ilk toplantısını seçim akşamı yaptığını, sonrasında MYK ile bir araya gelindiğini yarın da MKYK toplantısını yapacaklarını daha sonrasında ise il başkanları ve Cuma günü de belediye başkanlarıyla bir değerlendirme yapacaklarını belirten Ünal, bütün bu istişarelerin sonucunda bundan sonraki süreçle ilgili yol haritasını netleştireceklerini söyledi.

Partisinin sorumluluğunun farkında olduğunu vurgulayan Ünal, "Çünkü biz bugüne kadar hep şunu söyledik (Türkiye kazansın, biz kaybedelim)" ifadesini kullandı.

Ünal, AK Parti'nin, ekonomik istikrarın bozulmaması ve bu ülkede herhangi bir şekilde bir belirsizlik ortamının oluşmaması için üzerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getireceğini bildirdi.

Bu konuda herkesin gönlünün rahat olmasını isteyen Ünal, AK Parti'nin ne yapması, nasıl hareket etmesi  ve bundan sonraki süreçte Türkiye için hangi adımların atılması gerektiğini en iyi bilen ve Türkiye'nin deneyiminin, tecrübesinin ve siyasi aklının en çok egemen olduğu siyasi parti olduğunu dile getirdi.

Ünal, "Önümüzdeki hafta içerisinde de bunlar netleşecek. Zaten Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili biliyorsunuz önce Meclis'te geçici Başkanlık Divanı oluşturulacak. Ondan sonraki süreçte de Meclis ile ilgili süreç başlayacak. Bütün bu süreçler devam ederken de yemin töreninden sonra da yeni bir süreç başlayacak. Bundan sonrası için artık ne karar vereceğimizi hep birlikte değerlendirip, sonuca bağlayacağız" ifadesini kullandı.

"Sayın Bahçeli'nin ilk gün yaptığı açıklama hoş bir açıklama değildir"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları hatırlatılarak, CHP ile bir koalisyon olup olmayacağı yönündeki soruya Ünal, şu yanıtı verdi:

"Sayın Devlet Bahçeli'nin ilk gün yaptığı açıklama hoş bir açıklama değildir. Sayın Devlet Bahçeli'nin maalesef bu açıklaması herhangi bir şekilde Türkiye partisi olmak istemediğini göstermektedir. Devlet Bahçeli'nin çözüm süreci üzerinden HDP ve CHP'yi adres göstererek 'Biz şerefimizle ve namusumuzla yolumuza devam edeceğiz' demesi diğer partileri maalesef namus ve şeref konusunda itham etmesi anlamına gelmektedir. Bu seçmenin verdiği mesajı sayın Bahçeli'nin anlamadığı anlamına da geliyor. Dolayısıyla hiçbir şekilde hiçbir siyasi partinin bu süreçte kendi seçmenine ve kendisini temsilci olarak TBMM'ye göndermiş seçmene dönük sorumsuz bir dil kullanması ve bundan sonra sorumsuz bir söylem ve siyaset gütmesi doğru değildir."

Ünal, bu seçimle birlikte seçmenin bütün siyasi partileri bir sorumluluk testine soktuğunu belirterek, o nedenle de siyasi partilerin bundan sonra daha sorumlu ve daha dikkatli bir siyaset takip etmeleri gerektiğini ifade etti.

AK Parti'nin kırmızı çizgileri

Ünal, "AK Parti'nin kırmızı çizgileri nedir?" sorusuna ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim her zaman söylediğimiz gibi hiçbir şekilde birilerinin bu seçimin sonuçlarını Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucuymuş gibi değerlendirmesine izin vermeyiz. 10 Ağustos 2014'te yüzde 52 oyla ilk kez seçilmiş Cumhurbaşkanı olan ve 13 yıldan beri de Türkiye'de, Türkiye'nin 2023 vizyonuna ve hedeflerine dönük büyük bir irade ortaya koymuş ve buna da sahip çıkmış Cumhurbaşkanımızla ilgili hiçbir şekilde bir meşruiyet tartışması oluşturulmasına izin vermeyiz.

Bu ülkede devleti ele geçirmek için harekete geçmiş ve devletin kendi iç yönetimi dışında abilerinden ve başka merkezlerden talimat alan yapıların etkin olmasına aynı şekilde tabi ki müsaade etmeyiz.

Nihayetinde Türkiye'de bir belirsizlik ve kriz ortamının oluşmasına, ekonomik istikrarın bozulmasına izin vermeyiz. O yüzden vatandaşlarımız son derece rahat olsun evet seçmen AK Parti'ye tek başına iktidar olma yetkisi vermemiştir ama AK Parti yüzde 41 oy oranıyla yaklaşık her 2 kişiden birinin oyunu almış en güçlü siyasi temsile sahip siyasi partidir ve Türkiye siyasetinin omurgasıdır. Dolayısıyla biz hiçbir şekilde bir belirsizlik bir istikrarsızlık ya da bir kriz ortamının oluşmasına ve insanımızın ekmeğinin küçülmesine asla müsaade etmeyiz. İnsanımızın, insanlarımızın, vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun."

AA

HABERE YORUM KAT