1. YAZARLAR

  2. Ceman Ebu Arefe

  3. Mescid-i Aksa, Bu Yaz Çocuklarını Özlüyor
Ceman Ebu Arefe

Ceman Ebu Arefe

Yazarın Tüm Yazıları >

Mescid-i Aksa, Bu Yaz Çocuklarını Özlüyor

06 Ağustos 2016 Cumartesi 15:32A+A-

Her sene bu vakitlerde Mescid-i Aksa, çocuklarla dolup taşardı. Bir grup çocuk, oturmuş Kur’an hocalarını dinlerken bir grup da namaz kılar ve Kur’an okurdu. Diğer bir grup çocuk resim yaparken, ötede bir grup koşar ve oynarlardı. Bazı çocuklar, ellerinde şeker kapları dolaşır ve Aksa’dakilere şeker dağıtırdı. Çocukların “Aksa yaz kampı” ile Aksa bir başka olurdu. Fakat bu yaz, Aksa’da çocuklar yok.

Mescid-i Aksa, on yıldan fazladır çocukların yaz kamplarına ev sahipliği yapıyordu. Çeşitli Filistinli kuruluşlar, ücretsiz olarak düzenledikleri bu kamplara çocukları kaydeder, çocuklar da Mescid-i Aksa’yı doldururdu.

Bu Filistinli kuruluşların hepsi de işgalci İsrail’in kararıyla kapatıldı. Son yaz kampını düzenleyen “İmâretü’l-Aksa” kuruluşu da kapandı.

İşgalci İsrail makamları, çocukların kalbine Aksa sevgisini yerleştiren bu kuruluşlara ve düzenledikleri kamplara duyduğu nefreti hiçbir zaman gizlemedi. Bu kuruluşları yasadışı ilan etmeden önce onlara baskı kurdu ve çocuklara karşı terör eylemleri yaptı. Bunlar, çeşitli medya kuruluşları tarafından kayıt altında alındı. Mesela İsrail polisi, çocukların Aksa’ya girmelerine engel oldu çocuklara doğru ses ve gaz bombaları attı, Aksa içerisinde iken onların fotoğraflarını çekti, çocukların başında bulunan birçok görevliyi tutukladı, bu görevlilerin Aksa’ya girip görevlerini yerine getirmelerine engel oldu. Bütün bunlar, yaşları 14 ‘ün altında olan çocuklara yapıldı. Bunlara rağmen yaz kursları ve kampları devam etti.

Yaz kamplarında ve kurslarında görev yapmış olan Misa Gays, kapısına gelip veya sokakta görüp kendisine kursun ve kampın ne zaman başlayacağını soran çocuklara ne cevap vereceğini bilemediğini ifade ederek şöyle diyor: Onlar gibi ben de bu sorunun cevabını bilmiyorum. Onlardan fazla kursları bekliyorum. Geçen sene kampta, yorgunluğa rağmen büyük bir nimet içinde olduğumu düşünmüştüm. Bugün Aksa’da o çocukların kahkahalarının ve bağrışlarının olmamasından dolayı çok üzülüyorum.

Daha 14’üne girmemiş olan Talin Ebu Sabih, küçüklüğünden beri bu kurslara katılmış. Talin, her sene kayıt olmak acele ettiğini ama bu sene kimseden bir cevap alamadığını söylüyor. Talin, kurslar olmamasına rağmen evi yakın olduğu için her gün Mescid-i Aksa’ya gidiyor fakat kursun olmamasını büyük bir kayıp görüyor.

Çocuklar, eski hatıralarını özlüyor ve Mescid-i Aksa’da ilahileri yeniden söylemek istiyorlar. Çocukların dilinde ise şunlar eksilmiyor: Aksa’mız özgürce yaşasın. İzzeti Müslümanlar için yaşamaya devam etsin

Kaynak: Qpress / Çeviri: Kudüs Sahnesi

YAZIYA YORUM KAT