1. YAZARLAR

  2. Mahmud Ebu Ata

  3. Mescid-i Aksa, Ağustos Ayında Büyük Tehditlerle Karşılaşacak
Mahmud Ebu Ata

Mahmud Ebu Ata

Yazarın Tüm Yazıları >

Mescid-i Aksa, Ağustos Ayında Büyük Tehditlerle Karşılaşacak

06 Ağustos 2016 Cumartesi 00:35A+A-

Qpress’in elinde olan istatistiklere göre temmuz ayında 1059 yerleşimcinin Mescid-i Aksa’ya baskın yaptığı belirtildi. Bunun yanında Aksa, daha önce benzerleri görülmemiş yahudilerin dini merasim ve törenlerine şahit oldu. Diğer taraftan işgal güçleri, Mescid-i Aksa’nın bekçilerini hedef alarak bir kısmını tutukladı, bir kısmına da uzaklaştırma cezası verdi.

Bu uygulamalar, ağustos ayında Aksa’nın maruz kalabileceği tehlikelerin bir işareti gibi algılanabilir. Çünkü bu ayda Yahudilerin sözde mabetlerinin yıkılış yıldönümü yer alıyor.

İstatistiklere göre temmuz ayının başlarında yani ramazan ayının sonu ve bayramın ilk günlerinde baskınların sayısı azaldı. Bu dönemde toplamda 16 tane baskın yapıldı. Yine verilere göre baskın yapanların içinde 874 yerleşimci, 127 istihbarat elamanı, 49 yahudi dini irşad bölümleri öğrencisi, 8 bağımsız arkeolog ve dokuz polis yer alıyor.

313 yerleşimci ile en kalabalık baskın 12 temmuz tarihinde gerçekleşti. Bu gruba çok sayıda güvenlik birimi eşlik etti. Grubun içerisinde dini merasim yapanlar vardı. İkinci en büyük baskın ise 96 yerleşimci ile 27 temmuz tarihinde geçekleşti.

Baskınlar sırasında yahudi dini merasimler sürekli olarak devam etti. Bazı gruplar ise Aksa’nın kutsallığını kirletecek şekilde dini merasimler gerçekleştirdi.

Diğer taraftan temmuz ayı, Aksa’yı savunan ve destek veren faaliyetlere karşı düzenlenen büyük operasyonlara şahit oldu. İsrail güçleri, temmuz ayı sonlarında 8 Aksa bekçisini göz altına aldı. Bunların çoğu hakkında uzaklaştırma cezası verildi. Eldeki verilere göre temmuz ayı başından bu yana Kudüs’te 47 filistinli tutuklandı. Tutuklananların büyük bir kısmı hakkında Aksa ve Kudüs’ten uzaklaştırma cezası verildi.

Temmuz ayında işgalci İsrail’in Mescid-i Aksa’ya saldırıları, ihlalleri, ağustos ayının da çetin geçeceğini gösteriyor. Örneğin bazı mabet kuruluşları tarafından çeşitli faaliyet ve hazırlıkların yapıldığı duyurusu yapıldı. Özellikle de sözde mabedin yıkılış yıldönümü olan 14 ağustos’un zor geçeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Qpress / Çeviri: Kudüs Sahnesi

YAZIYA YORUM KAT