1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Meşal: “FKÖ’ye Katılım Değil; Yeni Bir Proje”
Meşal: “FKÖ’ye Katılım Değil; Yeni Bir Proje”

Meşal: “FKÖ’ye Katılım Değil; Yeni Bir Proje”

Halid Meşal: “Bundan sonra hiç kimse FKÖ ve kurumlarını tek başına yönetemeyecek.”

23 Aralık 2011 Cuma 10:31A+A-

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, Hamas’a göre ulusal uzlaşının zaruretine vurgu yaparak, birliğin esas, bölünmüşlüğün ise geçici olduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin kendisiyle yaptığı röportajda uzlaşı konusunda önemli açıklamalarda bulunan Meşal, iç bölünme dönemini kapatma zamanın geldiğini belirtti.

Uzlaşı dosyasını bu aşamaya getiren nedenlere de değinen Hamas lideri şunları ifade etti: “İç bölünmeyi sona erdirmek için olgunlaşan bir süreç oldu. Süreci olgunlaştıran nedenlerden biri bölünmenin bizim için artık utanç olmaya başlamasıydı. İç bölünme bize dayatılan geçici bir durumdu. İkinci neden, siyasi ufkun artık kapanmasıydı. Uzlaşıyı öncelemeyenler, düşmanla görüşmelerde bulunduktan sonra yolun sonuna geldiklerini gördüler. Bunun üzerine içe dönmekten başka seçeneğin olmadığının farkına vardılar.”

Hamas ve İslamî Cihad hareketlerinin FKÖ'ye katılma kararlarına da değinen Meşal şunları söyledi: “Mesele katılım meselesi değildir. Uzlaşı görüşmelerinde bir çok başlık vardı. Yönetim dosyasında buradaki kurumları birleştirme, siyasi bölünmeyi sonlandırma, FKÖ’nün siyasi ve güvenlik konularında yeniden yapılandırılması gibi alt başlıklar vardı. Yine FKÖ dosyasında da alt başlıklar bulunuyor. FKÖ’nün Ulusal Meclis ve Yürütme Kurulu seçimleriyle yeniden yapılandırılması maddeleri bulunuyor. Burada hepimizin kabul ettiği bir proje var. Birilerinin ötekisine katıldığı yok.”

Siyasi tutuklulara da değinen Meşal “Abbas ile yaptığım görüşmede bu dosyayı tamamıyla kapatması gerektiğini ilettim. Önümüzdeki günlerde konunun tamamıyla kapanmasını umuyorum. Bu nedenle Mısır gözetiminde gruplardan oluşan bir komisyon oluşturuldu” dedi.

***

tutukluyakinlari-batiyaka-elhalil.jpg

El-Halil'de Uzlaşı Anlaşmasının Hayata Geçirilmesi İçin Eylem Yapıldı

Siyasi tutukluların aileleri ile Müslüman Gençlik Birliğinin çağrısı üzerine dün (22 Aralık Perşembe) öğleden sonra Batı Yaka’nın El-Halil şehrinde yedi ay önce Hamas ile Fetih arasında imzalanan uzlaşı anlaşmasının hayata geçirilmesi için gösteri yapıldı.

Gösteriye tutuklu yakınları ve aktivistlerin yanında milletvekili Basim Ez-Zearir ile Semire El-Halayika da katıldı. Onlarca öğrencinin de destek verdiği gösteride esirlerin serbest bırakılmasını, uzlaşı anlaşmasının ihlal edilmemesini ve anlaşmayı anlamsız hale getirecek davranışlardan kaçınılmasını isteyen dövizlerin taşınması dikkat çekti. Katılımcılar, işgal zindanlarındaki esirleri serbest bıraktırmak için yoğun çaba gösteren Hamas ile zindanlardan çıkan esirleri tekrar zindana atan Fetih hareketi arasında önemli farklar olduğunu ifade ettiler.

Etkinlikte bir konuşma yapan milletvekili El-Halayika, hâlâ devam eden görüşmelerin şimdiye kadar somut ve pratik bir adıma vesile olmadığına, hak ihlallerin ise her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çekti.

Gösteride tutuklu yakınları adına yapılan konuşmalarda ise şunlar ifade edildi: “Batı Yaka'daki güçlerin tutuklama, ifadeye çağırma ve görevden alma uygulamalarına devam etmesi uzlaşı anlaşmasının Kahire’deki görüşme salonu dışına çıkmadığını ve medyatik olmaktan öteye geçmediğini gösteriyor. Uzlaşı arzu ediliyorsa öncelikle iyi niyet gösterilmeli; yeni tutuklamalara, ifadeye çağırmalara devam edilmemesi gerekirdi. Kasım ayında yapılan Abbas-Meşal görüşmesiyle bu süreç durmadı. Tersine görüşmenin ardından tutuklamalarda artış oldu.”

Kaynaklar, 24 Kasım'da Abbas ile Meşal arasında yapılan görüşmeden sonra 90 kişinin tutuklandığını ve şu anda Abbas zindanlarında Hamas ve İslamî Cihad mensuplarından 120 kişinin bulunduğunu ifade ediyorlar.

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum