1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Merkel’den ABD'nin Kuzey Akım-2 yaptırımına eleştiri
Merkel’den ABD'nin Kuzey Akım-2 yaptırımına eleştiri

Merkel’den ABD'nin Kuzey Akım-2 yaptırımına eleştiri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin, doğalgaz boru hattının yapımında rol alan firmalara yaptırım getirmesini eleştirdi. COVID-19 tedbirleri hakkında da açıklama yapan Merkel, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'yi savundu.

21 Ocak 2021 Perşembe 21:17A+A-

Rus gazını Almanya'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru projesine yönelik temel tutumunda bir değişiklik olmadığını dile getiren Angela Merkel, ABD'nin boru hattının yapımında rol alan firmalara yaptırım getirmesini doğru bulmadığını söyledi.

Merkel, yaptırımları eleştirerek ABD yönetimiyle bu konuyu görüşmek istediklerini açıkladı.

"Biden ile daha fazla siyasi mutakabat sağlayabilriz"

ABD'de yemin ederek görevine başlayan Başkan Joe Biden’in Paris İklim Anlaşması'na geri dönmesini ve ülkesinin Dünya Sağlık Örgütünden ayrılmasını durdurması gibi ilk girişimlerini olumlu bulan Merkel, “Biden ile siyasi mutabakat sağlanabilecek çok daha fazla alan var" dedi.

Ancak ABD ile bazı konularda görüş ayrılıklarının da yaşanacağını ifade eden Merkel, “Avrupa’nın genel olarak daha fazla sorumluluk alması gerekecek. Bu sadece askeri olarak değil, diplomatik alanda da ve başka alanlarda da geçerli” açıklamasını yaptı.

Merkel, Almanya’nın ve AB’nin daha fazla sorumluluk almaya hazır olduğunu söyledi.

COVID-19 tedbirlerini savundu

Angela Merkel, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, uygulanan sert COVID-19 tedbirlerini savunarak "Yeni enfeksiyonlar nihayet azaldı. Bu, Almanya'daki sert tedbirlerin meyvesini vermeye başladığını ve çabaların buna değdiğini gösteriyor" dedi.

İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görülen koronavirüs türlerinin şu anki çabaları tehdit ettiğini belirten Merkel, "Almanya’da da bu yeni virüs türleri tespit edildi. Virüsün mutasyona uğramasını ciddiye almak gerekiyor. Bunu herkesin dikkate almasını istiyorum" diye konuştu.

"Can kaybının yüksek oluşu dehşet verici"

Merkel, yeni vaka sayılarının azalması ve yoğun bakımdaki hasta sayısının düşmesinin iyi haber olsa da ölüm sayısının yüksek seyretmesinin dehşet verici olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, "Tehlikenin ortaya çıkmasını ve günlük sayılara yansımasını bekleyemeyiz. O zaman salgında üçüncü ve muhtemelen daha sert bir dalganın yaşanmasını önlemek için geç olur" açıklamasını yaptı.

Bu tehlikenin engellenebileceğini ifade den Merkel, bu konuda son olarak eyalet başbakanlarıyla yeni önlemler aldıklarını hatırlattı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi savundu: Akkılıca bir adım

Aşı kampanyasını mümkün olduğu kadar hızlandırma güvencesi veren Merkel, şirketlerden söz verilen aşıların sağlanması durumunda yaz sonunda herkese aşı imkanı sunabileceklerini söyledi.

Hükümet olarak aşı üretim tesisi işletmediklerini, bundan dolayı ne kadar aşı dozu üretileceği konusunda bir garanti veremeyeceğini kaydeden Merkel ancak aşıların üretilmesi için şirketlere destek verdiklerini anlattı.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından kurulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in bir üretim şirketi olmadığını ifade eden Merkel, BioNTech'in bu konuda Amerikan ilaç firması Pfizer ile iş birliği yapmasının akıllı bir adım olduğunu belirtti.

BioNTech’in geliştirdiği aşının Pfizer tesislerinde üretildiğine işaret eden Merkel, şunları söyledi:

"BioNTech aşıyı geliştirdi. Bu şimdi bizim aşımız gibi davranılıyor. BioNTech Pfizer ile çalışıyor. Pfizer uluslararası bir firma. Uluslararası piyasada iş yapan her firma bir bölgeyi tercih etmez. Sabırsızlığı anlıyorum. BioNTech’i eleştirmek için bir sebep görmüyorum. Burada gece gündüz çalışan insanlar var. Prof. Şahin ve eşi ile görüştüm. Tek boş günleri yok. Şahin 24 Ocak 2020’de bir pandeminin geldiğini gördü ve tüm araştırma faaliyetlerini bir günden diğer güne değiştirdi. Bundan faydalanıyoruz bugün. Burada niye mızmızlanıyoruz? Avrupa Birliği burada yapabileceğini yaptı."

 

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum