1. YAZARLAR

  2. Yaser ez Zeatira

  3. Medya, direnişin kahramanlığını saklamak için karartıldı
Yaser ez Zeatira

Yaser ez Zeatira

Yazarın Tüm Yazıları >

Medya, direnişin kahramanlığını saklamak için karartıldı

14 Ocak 2009 Çarşamba 16:30A+A-

İsrail'in Gazze'de uyguladığı medya karartmasının iki sebebi var. Katliamların üzerini örtme ve İsrail ordusunun direniş kadar kahraman olmadığını saklama isteği.

İsrail güvenlik organlarının dünya medyasını ve özellikle de İsrail medyasını Gazze'deki savaşı haberleştirmekten alıkoyduğu sır değil. Birçok uluslararası örgütün yanı sıra, aralarında Britanyalı gazeteci Robert Fisk'in de bulunduğu çok sayıda yazar bu duruma işaret etti.

Oyunun iki boyutu var. İlki, işgal devletinin sivil katliamları karartma niyetiyle alakalı. İsrail sivilleri hedef alarak direnişi tahrik etmeye çalışıyor. Katliamların üzerini örtmekse kolay değil. Gazze'deki muhabirler önemli kısmını su yüzüne çıkardı. Kurbanların fotoğrafları medyaya dağıtıldı. Üstelik ihlallerin büyük bölümü henüz ortaya çıkmış değil. Özellikle insanların evlerinin içinde hedef alınması ve ambulansların engellenmesiyle yaralıların ölüme terk edilmesi...

İkinci boyutsa İsrail askerlerinin korkaklığına karşın direnişin kahramanlığıyla ilgili. İsrail'in Lübnan'daki 2006 savaşından önce tanıdığı eski askerleri artık yok. İsrail, teknolojik bir orduya sahip. Bu durum Gazze'de yaralanan asker sayısının çokluğuna karşın, ölü sayısının az olmasını açıklıyor. Askerler, öldürülmekten veya yaralanmaktan kaçınmak için sivillerin öldürülmesine yol açsalar bile, her şeyi yakıp yıkmadan önce ilerlemiyor. Bu ümitsiz manevraları yapan askerler, medya önünde direnişle karşılaşsa kim bilir durumları nasıl olur?

İsrailliler, bu gerçeklerin kurban vermeye hazır olmayan bir toplum üzerinde olumsuz etki yaratmasından endişe duyuor. Direnişin kahramanlığı karşısında öldürülen askerlerin görüntüleri İsrail toplumunda büyük etki bırakıyor. Bu durum askerin moralini bozuyor. Bugün Gazze'de savaşan ordu kurban vermeye en az elverişli ordu. Dolayısıyla daha kanlı bir ordu. Zira uçak ve tankla teknoloji savaşını tercih ediyor, savaş alanındaysa zayıf ve korkak. Bizimle onlar arasındaki fark bu. Filistin şartlarında kurban olma ruhu var. İsraillilerse ölümden kaçıyor; liderleri yolsuzluktan yargılanan bir ülke için ölmekten kaçıyorlar. Düşmanın saklayamayacağı katliamlar var. Vatanlarını savunarak şehit olmaya gidenler var. Diğer taraftaysa, savaşa sürüklenenler ve kurban verme ruhunun gerilediği bir toplum var.

(Ürdün gazetesi Düstur, 12 Ocak 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT