1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. 'Malezya Uçağının Sorumlusu Putin'
'Malezya Uçağının Sorumlusu Putin'

'Malezya Uçağının Sorumlusu Putin'

Araştırma platformu Bellingcat, Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinin sorumluluğunun Putin'de olduğunu açıkladı.

24 Şubat 2016 Çarşamba 19:51A+A-

Araştırma platformu Bellingcat, Ukrayna'da Rus yapımı füzeyle vurulan Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinin sorumluluğunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de olduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli "Bellingcat" adlı sivil araştırma platformunun dün yayımladığı rapora göre, uçağı vuran füze sistemi Ukrayna’ya “üst düzey” onayla sevk edildi.

Raporda sosyal medyadaki paylaşımlara, uydu fotoğraflarına ve görüntülere dayanılarak BUK füze sisteminin izi sürülüyor.

Rapor, BUK 3x2 adlı fırlatma sisteminin Rusya’daki Kursk askeri üssünden Ukrayna sınırı yakınındaki Milerovo’ya kadar 53. Uçaksavar Füze Tugayı’na bağlı bir konvoyla hareketini belgeliyor.

Uçağın düşürülmesinden bir ay kadar önceye, 23-24 Haziran’a ait fotoğraf ve görüntüler, BUK 3x2’nin başka füze fırlatıcıları ve radar cihazı ile nakledildiğini gösteriyor.

"Sorumlu Putin"

“BUK 3x2’yi ateşleyenin Rus askerleri mi, ayrılıkçılar mı olduğuna dair kanıt yok” ifadesinin kullanıldığı raporda, “Bununla birlikte füze sisteminin karmaşıklığı göz önüne alınınca, Rus ordusunun bunu ayrılıkçılara herhangi bir kılavuzluk veya personel olmaksızın nakletmiş olması pek muhtemel değil” denilidi.

Raporda, “MH17’nin Rus ordusunun temin ettiği ve muhtemelen kullandığı bir silah ile düşürülmesinin sorumluluğu nihayetinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu’ya ve Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanı olarak Başkan Vladimir Putin’e aittir” tespitine yer verildi.

AA

HABERE YORUM KAT