1. YAZARLAR

  2. DURMUŞ KANCI

  3. Malezya Notları -6
DURMUŞ KANCI

DURMUŞ KANCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Malezya Notları -6

16 Eylül 2020 Çarşamba 12:00A+A-

Mağaraların Keşfedilmesi

1878 yılının nemli, sıcak bir Temmuz ayında Amerikalı doğa bilimci William Hornaday ve arkadaşları –bir yarasa dışkısının izini sürerek- ormanın derinliklerinde saklı kireç taşı falezleri ile kaplı Batu Caves (Batu Mağaraları)’nı keşfeder. Bu mağaralar aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’nda Japonya karşıtı Komünist gerillalar tarafından sığınak olarak kullanıldığı ifade edilir.

dkcn-1.jpg

William Hornaday’in portresi

Daha sonraki araştırmalarda, Guano (yarasa dışkıları) 1860’lardan itibaren Çinli yerleşimciler tarafından gübre olarak toplandığı tespit edilir. İlerleyen zamanlarda Batu Mağaraları Batılı arkeologların büyük ilgisini çeken bir konu haline gelir, mağaraların tarih öncesi çağlardan beri yerli halk tarafından bilindiği tespit edilir. Öyle ki tarih öncesi Besisi halkı (etnik bir grup bugün Mah Meri olarak bilinir) üst mağaralarda yaşar ve aşağı mağaraları kaplanlara, ayılara, filler bıraktıkları aktarılır.

Hindu Tapınağına Dönüştürülmesi

İyi bir tüccar olan Hintli K. Thamboosamy Pillai bir gece rüyasında Hindu Tanrıçası Sakti'nin Batu Mağaraları tepesinde oğlu Tanrı Murugan için bir tapınak inşa etmesini istediğini görür. Thamboosamy mağaraları gözlemlemeye gittiğinde ana mağaranın girişinin Tanrı Murugan'ın mızrağı (vel)’e benzediğini fark eder ve Tanrı Murugan’a bir tapınak kurması gerektiği inancı pekişir.

dkcn-2.jpg

Tapınağın kurucusu tüccar K. Thamboosamy Pillai

Böylece 1888'de Thamboosamy ve arkadaşı Kanthapa Thevar mağaraya tanrı olarak bir mızrak /vel yerleştirdi. Böylece Thaipusam (Hindu tövbe festivali) ilk kez ertesi yıl Batu Mağaraları’nda kutlandı. 1930'da mağaralara çıkan ahşap basamaklar yapıldı ve daha sonra 1940’lardan sonra daha sağlam olacak şekilde betonla değiştirildi. Bugün 272 rengarenk basamaklarla yorucu bir tırmanıştan sonra mağara içindeki tapınaklara ulaşılabilmekte.

Savaş Tanrısı Murugan’ın Heykeli

Hindu savaş tanrısı Murugan heykeli, altın boyama ile yapılmış ve 42 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük Murugan heykeli olarak biliniyor. Murugan, Hinduizmin Kaumaram mezhebinin birincil tanrısı. Bu mezhebin mitolojik anlatıları meşhur Ramayana ve Mahabharata destanlarında altı farklı biçimde geçtiği söylenir. Öyle ki Tanrı Murugan’ın anne ve babası da birer tanrıdır. Babası ona bir savaşta görev verir ve bitmekte olan halkı mızrağı ile kurtarır. Farklı şekillerde bu destan anlatılır. Günümüzde başta Güney Hindistan, Malezya, Sri Lanka, Avustralya ve İngiltere olmak üzere Tanrı Murugan’ın tapınakları ziyaret edilmekte ve kullanılmakta.

dkcn-3.jpg

Tanrı Murugan’ın heykeli ve rengarenk basamaklar

dkcn-4.jpg

Tanrı Murugan’nın resmi

Üzerindekilerin eşyalardan bazılarının anlamları şöyle ifade ediliyor:

-Mızrağı, geniş kapsamlı korumasını temsil ediyor.

-Tavuskuşu bineği ve egoyu yok etmesini simgeliyor.

Thaipusam Festivali

Thaipusam, tanrı Murugan’ın kötülüğün kaynaklarını ortadan kaldırmak için kutsal mızrağı alışının kutlanması olarak ifade edilebilir. Her yıl Ocak ya da Şubat ayında 500.000’den fazla Hitli günahlarından arınmak için bir araya gelir. En ilerileri, dillerine ve yanaklarına şiş geçirerek ya da bedenlerini kancalarla asarak kendilerini cezalandırır. Bazıları bir kavadi (tavus kuşu tüyleri ve tanrıların heykellerinin bulunduğu çerçeve), bazılarıysa gül suyu, Hindistan cevizi ve şeker kamışı suyu dolu kavanozlar taşır. Festival, Tanrı Murungan’ı yıkamak için getirilen sütlerle onu yıkadıktan sonra biter.

dkcn-5.jpg

Mağaranın içinden bir fotoğraf

dkcn-6.jpg

Mağaranın içinden gökyüzünün görünümü

YAZIYA YORUM KAT