1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Makedonya'da Muhalefete "Dokunulmazlık Kaldırılması" Kararı
Makedonya'da Muhalefete "Dokunulmazlık Kaldırılması" Kararı

Makedonya'da Muhalefete "Dokunulmazlık Kaldırılması" Kararı

Muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği’nin oluşturduğu bloktan 6 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı.

02 Aralık 2017 Cumartesi 08:21A+A-

Makedonya Meclisinde 27 Nisan'da yaşanan ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara karıştıkları gerekçesiyle muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliğinin (VMRO-DPMNE) oluşturduğu bloktan 6 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı.

VMRO-DPMNE milletvekillerinin katılmadığı meclis oturumunda her milletvekili için ayrı oylama yapıldı. Dokunulmazlıklar salt çoğunluk sağlanarak kaldırıldı.

Savcılık, 27 Nisan'da meclis olaylarına karıştıkları gerekçesiyle VMRO-DPMNE milletvekilleri Krsto Mukoski, Lyuben Arnaudov, Yohan Tarçulovski, Saşo Vasilevski, Lyupço Dimovski ve Jaklina Peşevska ile aralarında eski İçişleri Bakanı ve Kamu Güvenliği Bürosu Müdürü Mitko Çavkov'un da bulunduğu 36 kişi hakkında "anayasal düzen ve güvenliğe terör tehdidi" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Hakkında soruşturma başlatılan 36 kişiden 24'ü daha sonra gözaltına alınmıştı.

Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin görevleri, Ceza Mahkemesi haklarında karar verene kadar devam edecek.

Mecliste 27 Nisan’da yapılan oturumda VMRO-DPMNE ve Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki taraflar arasında gerginlik yaşanmış, yeni meclis başkanının seçilmesine yönelik planlanan oturum ertelenmişti.

Oturum ertelenmesine rağmen mecliste çoğunluğu elinde bulunduran SDSM öncülüğündeki siyasi partiler, Arnavut Partisi Demokratik Bütünleşme Birliğinden (BDİ) Talat Caferi'yi Meclis Başkanı seçmişti.

“Ortak bir Makedonya İçin” adlı sivil toplum örgütü yanlısı protestocular, Caferi'nin Meclis Başkanı seçilmesinin ardından meclis önünde toplanırken bir grup binaya girerek bazı milletvekilleri ile basın mensuplarını rehin alıp darp etmişti.

Olaylarda, aralarında milletvekili, polis ve basın mensuplarının da bulunduğu 100'e yakın kişi yaralanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT