1. HABERLER

  2. HABER

  3. Madencileri İhmal Öldürdü
Madencileri İhmal Öldürdü

Madencileri İhmal Öldürdü

Zonguldak’ta 30 işçiye mezar olan maden kazasının bilirkişi raporu korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Madencilerin ocakta gaz değeri yükseldiği halde uyarılmadıkları ve maskelerinin olmadığı belirlendi .

30 Temmuz 2010 Cuma 17:19A+A-

Zonguldak'ta 30 madencinin öldüğü grizu faciasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı rapor çok çarpıcı iddiaları içerdi. Raporda Merkezi Gaz İzleme İstasyonu'ndaki maden teknikerinin kaza sırasında izinsiz olarak puantajına bakmak için görev yerinden ayrıldığı, maden mühendisi Taşkın Oruç'un ise ocaktaki gaz değerlerinin yükseldiğini gördüğü halde gerekli uyarıları yapmayarak grizudan kısa süre önce tuvalete gittiği belirtildi.

Görev yerini terk ettiler

Raporda ilk olarak asıl işveren Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun yüzde 30, alt işveren Yapı-Tek İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.'nin yüzde 70 kusurlu bulunduğu kaydedildi. Ancak asıl ilginç detaylar raporun 22 ve 23. sayfalarında yer aldı. Grizu faciasının yaşandığı 17 Mayıs günü 08.00-16.00 vardiyasında Merkezi Gaz İzleme İstasyonu'nda maden mühendisi Taşkın Oruç ile birlikte maden teknikeri Özcan Güneyoğlu'nun görevli olduğu hatırlatılan raporda, iki görevlinin de müessese müdürlüğündeki özel puantajlarına bakmak için izinsiz görev yerinden ayrıldığı belirtildi. Raporda Taşkın Oruç'un, patlamanın meydana geldiği ocağın 540 kodunda bulunan 'CO38' sensöründe gaz oranının yükseldiğini fark ettiği, ancak sensörün bulunduğu bölümde lağım atılacağını bildiği için bunu olumsuz bir durum olarak değerlendirmediği, ölçüm sonuçlarını gaz izleme rapor defterine kaydettikten sonra da rahatsızlığı nedeniyle 3-4 dakikalığına tuvalete gittiği ifade edildi.

Sesli ikaz sistemi de çalışmamış

Raporda başka eksikliklere de dikkat çekilerek şu ayrıntılara yer verildi: "Gaz izleme sisteminin sesli alarm sistemi devreden çıkarılmıştır. Merkezi Gaz İzleme ve Kontrol Yöngergesi işyerinde kullanılabilir durumda olmayıp, çalışanlara tebliğ edilmemiştir. Gaz İzleme İstasyonu'nda çalışanlar yeterli eğitim almamıştır. Gaz yükselmesinin uzun süre seyretmesi nedeniyle bu durumun diğer yetkililere de bildirilmesi gerekirdi."

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, raporda isimleri geçen tekniker ve mühendisin işe devam ettiğini, suçlu suçsuzun mahkeme sürecinde net olarak ortaya çıkacağını söyledi. 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda meydana gelen grizu faciasında ikisi maden mühendisi 30 madenci can vermişti. Madencilerden ikisinin cesedi ise halen bulunamadı.

Erdoğan Kutlu / TARAF

HABERE YORUM KAT