1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Macaristan İltica Başvurusu Reddedilenlere Yemek Vermiyor!
Macaristan İltica Başvurusu Reddedilenlere Yemek Vermiyor!

Macaristan İltica Başvurusu Reddedilenlere Yemek Vermiyor!

Macaristan’da iltica başvurusu reddedilen ve sınırdaki geçiş bölgelerinde tutulan bazı kişilere gıda yardımının kesildiği bildirildi.

22 Ağustos 2018 Çarşamba 17:38A+A-

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Macaristanlı yetkililerin iltica başvurusu reddedilen ve ülkenin Sırbistan ile sınırındaki geçiş bölgelerinde tutulan bazı kişilere gıda yardımını ağustos ayının başından bu yana kestiğini duyurdu.

Euro News Türkçe’de yer alan habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Macaristan hükümetinin derhal yasal sorumluluklarını yerine getirerek, iltica başvurusu yapan herkesin gıda ihtiyacını karşılaması istendi.

Örgütün Doğu Avrupa ve Balkan bölgelerindeki araştırmacısı Lydia Gall, yaptığı açıklamada, “Hükümet, gözaltındaki bu kişilere gıda yardımı yapmayı reddederek insanlık dışı bir tutum sergilerken, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke olarak sorumluluklarını da ihlal ediyor. Bu yaklaşımla iltica başvurusu yapanların, bu başvurularını geri çekerek Macaristan’ı terk etmeleri amaçlanıyor.” dedi.

Gıda yardımı yapılmayan iki Afganistanlı aile adına Macaristan Helsinki Komitesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) “acil süreç” işletilerek yapılan başvurunun ardından Macaristan hükümetinin, derhal bu kişilere gıda yardımı yapması yolunda bir karar çıktığı kaydedildi.

Macaristan’da geçen ay kabul edilen bir yasa, iltica başvurusu reddedilenlerin, temyiz süreci beklenmeden ülkeden sınır dışı edilmelerini öngörüyor.

Macaristan, AB içinde mültecilere karşı en sert tutum izleyen ülkelerin başında geliyor.

Hükümet, AB’nin mültecilerin üye ülkelere kota ile dağıtılması yönündeki kararına da uymuyor.

Başbakan Victor Orban’ın, mülteci karşıtı politikaları, AB ülkelerinin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.

Avrupa Komisyonu, geçen ay AB Göç ve İltica Kanunu’nu uygulamamakta ısrar eden Macaristan’ın durumunu Adalet Divanı’na taşımaya karar vermişti.

Komisyondan yapılan açıklamada iltica ve oturum başvurusunda bulunanlara yardımcı olmayı suç kapsamına sokan Macaristan kanunlarının da AB kanunlarıyla uyumlu olmadığı ve değişmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT