1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'daki Suriyeli Mülteciler Sefalet İçinde
Lübnandaki Suriyeli Mülteciler Sefalet İçinde

Lübnan'daki Suriyeli Mülteciler Sefalet İçinde

Suriye'de aylardır süren katliamlar Suriyelileri akın akın komşu ülkelere sığınmaya zorluyor.

18 Haziran 2012 Pazartesi 05:11A+A-

Lübnan'ın doğusunda bulunan Bekaa Vadisi ve Trablus'a kaçan binlerce Suriyeli mülteci sefaletle mücadele ediyor. Canlarını kurtarmak için evlerini terk edenler, ailelerini geçindirecek bir iş bulamıyor. Sağlık problemleri sebebiyle her geçen gün durumları biraz daha kötüye gidiyor.

Lübnan'ın en fakir yerleşim bölgelerinden biri olarak bilinen Bekaa Vadisi'nde doktor ve ilaç bulmak çok zor. Trablus'taki hastaneler de tedavilere yetişemiyor.

Lübnan hükümetinin Suriye'den gelen baskılar sebebiyle mültecilere yardım eli uzatmadığını belirten yetkililer şimdilik halkın kendi imkânlarıyla Suriyelilere sahip çıktıklarını ifade ediyor. Bekaa Vadisi'nde 9 binden fazla Suriyeli vatandaşın, Trablus'ta ise en az bin 200 ailenin yaşadığı tahmin ediliyor. Lübnan'a geçmek için günlerce sınırda bekletilen bir sığınmacı, devrimi destekleyen Lübnanlılar tarafından gizlice sınırdan geçirildiğini söylüyor.

Ölüm korkusuyla yanlarına hiçbir şey almadan ülkeyi terk eden Suriyeliler, şehir merkezine uzak yerleşim birimlerinde Lübnanlı ailelere misafir oluyor. Sağlık hizmetlerine erişimin olmadığı bölgede şimdilik insani yardım kuruluşları mültecilerle ilgileniyor.

Yılbaşından bu yana 4 bin 500 Suriyelinin Trablus hastanelerinde tedavi edildiği bilgisi verilirken şikâyetleri sebebiyle tedavi altına alınan hastaların çoğunun vücudunda kimyasal silah kalıntılarına rastlandığı belirtiliyor.  

CİHAN 

HABERE YORUM KAT