1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'da Çöp Krizi Çözüm Planına Onay
Lübnan'da Çöp Krizi Çözüm Planına Onay

Lübnan'da Çöp Krizi Çözüm Planına Onay

Lübnan hükûmetinin, ülke gündemindeki çöp krizine çözüm için sunulan planı onayladığı bildirildi.

10 Eylül 2015 Perşembe 14:19A+A-

Çözüm planını hükûmete sunan Tarım Bakanı Ekrem Şuheyb, hükûmet yetkililerinin çöp krizini ele almak üzere düzenlenen ve beş saat süren toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, hükûmetin sunulan planı onayladığını ifade ederek:"Çöp dosyası çalışma ve tökezleme gibi çeşitli aşamalardan geçti, Beyrut'un güneyindeki en-Naime Çöp Toplama Merkezi'nin kapatılmasıyla da bir krize dönüştü. Plan ile kriz aşamasından kalıcı bir çözüm aşamasına geçtik." dedi.

Şuheyb söz konusu çözüm planı kapsamında, "en-Naime Çöp Toplama Merkezi'nin bir haftalığına yeniden açılması, toplama merkezi olarak ülkenin kuzeyindeki Serar Akkar beldesi ile Cebel-i Lübnan'daki el-Masna' bölgelerindeki merkezlerin kullanılması, atık sınıflandırma merkezi olarak da güneydeki Sayda kentinin kullanılacağı, Beyrut'un kuzeyindeki Burc Hammud'ta atıkların toplanması"nın öngörüldüğünü dile getirdi.

Şuheyb söz konusu planın içişleri, maliye, çevre bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği yetkilileri ve konunun uzmanları denetiminde uygulamaya konulacağına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu aşamanın başarıya ulaşması, kapsamlı çalışmanın hemen başlaması için gerekli 11 milyon 640 bin dolarlık bütçe onaylandı. Beyrut ve Cebel-i Lübnan'daki atıklar bir hafta boyunca en-Naime'deki merkezde toplanacak ve elektrik enerjisi üretilecek.".

Şuheyb, planın uygulanması aşamasında uluslararası toplumun desteği ve siyasî engellerle karşılaşmamayı temenni ettiğini aktardı.

"Kokunuz Çıktı!"

İki milyon ton kapasiteli en-Naime Çöp Toplama Merkezi, alternatif bulunmadan 17 Temmuz’da hükûmet tarafından kapatılmıştı. Çöp toplama şirketi Sukleen, kendisine yer gösterilmediği gerekçesiyle çöpleri Beyrut sokaklarında bırakmasını, 22 Ağustos'tan bu yana, sosyal medya üzerinde "Kokunuz Çıktı!" sloganıyla bir araya gelen binlerce kişinin, ülkedeki "yolsuzluk ve çöp sorunu”nu protesto etmek için düzenlediği gösteriler takip etti.

Lübnan'da ayrıca parlamentodaki cumhurbaşkanlığı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir yılı aşkın süredir 28 kez ertelenmişti.

HABERE YORUM KAT