1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'daki UMH Birlikleri Trablus'un Güneyindeki Mevzilerde Güçleniyor
Libya'daki UMH Birlikleri Trablus'un Güneyindeki Mevzilerde Güçleniyor

Libya'daki UMH Birlikleri Trablus'un Güneyindeki Mevzilerde Güçleniyor

Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin, başkent Trablus'un güneyindeki çatışma mevzilerinde konumlarını güçlendirdiği belirtildi.

10 Eylül 2019 Salı 02:23A+A-

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerine ait Saha Operasyonları Odası Komutanı Tümgeneral Ahmed Buşahme, yaptığı yazılı açıklamada, Trablus'un güneyindeki çatışmalara ilişkin bilgi verdi.

Buşahme, ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter'i destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait insansız hava araçlarıyla dün gece saatlerinde düzenlenen yoğun hava bombardımanının ardından UMH birliklerinin Trablus'un güneyindeki tüm çatışma mevzilerinde konumlarını güçlendirdiğini aktardı.

Hafter birlikleri hava saldırısıyla hedef alındı

UMH'nin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu Enformasyon Merkezinin, Albay Tayyar Muhammed Kanun'un açıklamasına dayandırdığı haberde hava kuvvetlerinin Hafter'e ait hedeflere yönelik 5 saldırı düzenlediği ifade edildi.

Hava saldırılarında, Suk es-Sebt'te Hafter birliklerine ait operasyon odası, Kasr bin Gaşir'deki ağır silahlar, Vadi er-Rebi'de yer alan ve Trablus'a rastgele saldırılar düzenleyen obüslerin vurulduğu kaydedildi.

Enformasyon Merkezi ayrıca, başkentin güneyindeki El-Hira bölgesinde Hafter güçlerine ait Grad füzesi, havan topu ve yüklü miktarda askeri teçhizatın bulunduğu mühimmat deposunun ele geçirildiğini de aktardı.

Hafter güçlerine ait uçakların dün gece TrabLus'un güneyindeki Ayn Zara, El-Hılle ve Vadi er-Rebi bölgelerinde hava saldırılarını yoğunlaştırdığı belirtilmişti.

UMH, iki gün önce yaptığı açıklamada birlikleri ile Hafter güçleri arasında çatışmaların birkaç günlük sakinlikten sonra yeniden başladığını duyurmuştu.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Meşruiyet krizinin 2011'den bu yana sürdüğü Libya'da, uluslararası tanınırlığa sahip UMH ile Hafter'e bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Libya'daki Uluslararası Mitiga Havalimanı'na füze saldırısı

Libya'nın başkenti Trablus'ta Uluslararası Mitiga Havalimanı'na füze saldırısı düzenlendi.

Mitiga Havalimanı'na hedef gözetmeksizin atılan füzeler, pist yakınlarında yangına neden oldu. Halihazırda kullanım dışı olan havalimanından yoğun duman yükseldi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ulaştırma Bakanlığı 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, uçuşların yeni bir duyuruya kadar güvenlik gerekçesiyle askıya alındığını duyurmuştu.

Başkent Trablus'ta faaliyet gösteren tek sivil havalimanı Mitiga'da uçuşlar askıya alındığında tüm seferler Misrata Havaalanı'na yönlendiriliyor.

UMH'ya bağlı İçişleri Bakanlığı geçen hafta sivil kurumların vurulmasını önleyici nitelikte kararlar alması için BM'ye çağrıda bulunmuştu.

Başkent Trablus'a yönelik saldırıların başladığı 4 Nisan'dan bu yana sivil kurumların defalarca vurulduğuna işaret edilen açıklamada, Mitiga Havalimanı'na en az 11 saldırı düzenlendiği ve bunların bakanlık tarafından belgelendiği aktarılmıştı.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası tanınırlığa sahip UMH de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Hafter güçleri bu kapsamda zaman zaman, UMH tarafından "askeri amaçlarla kullanıldığı" gerekçesiyle Mitiga, Zuvara ve Misrata havalimanlarına saldırılar düzenliyor. 

AA

HABERE YORUM KAT