1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Milislerin Durumu Tartışılıyor
Libya’da Milislerin Durumu Tartışılıyor

Libya’da Milislerin Durumu Tartışılıyor

Trablus'ta hükümete bağlı güvenlik güçleri ile milisler arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından milislerin başkentten çıkartılması gündemde.

15 Kasım 2013 Cuma 11:27A+A-

Bülent Şahin Erdeğer’in haberi:

Libya'nın başkenti Trablus'ta geçiş hükümetine bağlı güvenlik güçleriyle Misrata Kartalları Tugayı adlı milis grubu arasında 8 Kasım'da çıkan şiddetli çatışmaların ardından milis güçlerinin başkentten çıkarılmasına yönelik müzakereler başladı.   

Şehir merkezindeki çatışmaların durması için devreye giren Libya Müftüsü Şeyh Sadık el-Giryani ve Trablus Yerel Meclisi (TYM) ile Büyükşehir Belediye Başkanı Sadat Bedri'nin temsil ettiği Trablus heyeti, Misrata kentinin önde gelen kanaat önderleriyle milis kuvvetlerin başkentten çıkarılması için müzakereler yürütüyor.

AA muhabirine konuşlan TYM ve Trablus Büyükşehir Belediye Başkanı Bedri, milis güçlerin çatışmalar sebebiyle devrim sürecinde kazandıkları itibarlarını yitirmeye başladığını, sorunların şiddet yoluyla değil demokratik yollardan çözülmesi gerektiğini belirtti. Bedri, "Zeydan hükümetinden rahatsız olan varsa bu tavırlarını silahla değil seçim yoluyla ortaya koymalılar. Önümüzdeki şubat ayında seçimler var. Şiddetin artması dış güçlere müdahale imkanı vermektedir. Oysa seçim süreci başarılı yürütülürse Zeydan'ın muhalifleri amaçlarına daha kolay ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

Milislere Karşı Barışçıl Gösteri Yapılacak

Taraflar arasında müzakereler devam ederken, TYB'den yapılan yazılı açıklamada, Misrata Kartalları Tugayı'nın Gargur bölgesindeki askeri üssüne doğru barışçıl gösteri yürüyüşü çağrısı yapıldı. Yerel kaynaklar, cuma namazı sonrası Ebu Harida Meydanı'ndaki El-Kuds Camisi'nden askeri üsse doğru yapılması planlanan barışçıl yürüyüşe milis güçlerin şiddetle karşılık verebileceğini belirtiyor.

Libya Milli Genel Kongresi (MGK) iki gün önce, Başbakan Ali Zeydan'ın kaçırılması olayına da karışan Libya Devrimci Operasyonlar Birliği'nin Trablus'un güvenliğini sağlama görevini sonlandırmıştı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, MGK'da yapılan oylamada, Libya Devrimci Operasyonlar Birliği'nin başkentin güvenliğini temin etme görevine son verilmesine ve Birliğin MGK yerine Genelkurmay Başkanlığı'na bağlanmasına karar verilmişti.

Geçtiğimiz hafta Misrata Kartalları Tugayı komutanı Nuri Feryuan'ın ölümünün ardından yeniden başlayan çatışmalar, başkentin batısındaki Gargur ve doğusundaki Zaviye Dahmani ve Suku'l Cuma (Cuma Pazarı) bölgelerinde düşük yoğunluklu olarak sürüyor. Çatışmalarda son bir ayda 7 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi yaralandı.

(AA)

HABERE YORUM KAT