1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da 17 Şubat Devrim Kutlamaları
Libyada 17 Şubat Devrim Kutlamaları

Libya'da 17 Şubat Devrim Kutlamaları

Libya’nın başkenti Trablus’ta ve Bingazi, Sirt gibi bir çok kentinde halk kutlamalara Perşembe günü başladı.

17 Şubat 2012 Cuma 08:07A+A-

 17 Şubat Devrim kutlamaları Libya’da erken başladı. 

Trablus’ta Çarşamba günü 30 bin kişinin katıldığı ve farklı silahlı grupların birlikte düzenledikleri gösteriden sonra Perşembe günü de binlerce kişi sevinç gösterisi yaptı.

Bingazi’de binlerce kişi gece meşale yakarak yürüyüş yaptı.  Bingazi Yerel Meclis Başkanı “Geçen sene böyle bir günde Ebuslim katliamı şehitlerinin yakınları toplandığında ve kahraman yiğit devrimciler kendilerine katıldığında 17 Şubat Devrimi başladı.” dedi.

Ebuslim Hapishanesi Katliamı Şehitleri Aileleri Birliği başkanlarından Fuad bin İmran da “Devrimin başladığı gün Ebuslim Hapishanesi kurban yakınları olarak burada toplanıp gösteri yaptık. Bu Ebuslim Şehitlerinin devrimi, vatan için şehit olanların devrimidir. Bu temiz devrim 1969’dan 17 Şubata şehit olan binlerin kanından yayıldı. Ve bütün dünyaya bir tagutun nasıl düştüğünü gösterdi.” Fuad İmran bütün  Arap ülkelerinde ve kardeş Suriye’de zalimlerin devrilmesini umut ettiklerini söyledi. Ve ekledi. “Tağutlar direnişle düşer”.

Abdulcelil’den Teşekkür Konuşması

Geçici Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil de 17 Şubat’ın birinci yıldönümü vesilesiyle bir demeç yayınladı. Libya televizyonlarında canlı yayınlanan demecinde Mustafa Abdulcelil Libya halkına yardım eden Arap Birliği, Avrupa Birliği gibi uluslararası güçlere teşekkür etti ve bu yardımı unutmayacaklarını söyledi.

Mustafa Abdulcelil “Bugün biz bütün azmimizle, uzun yıllar Libyalıların sırtına çökmüş, adaletsiz bir şekilde hükmeden, nesli ve ekini bozan bir istibdat sisteminin acı bir sayfasını kapattık. Medeni, insan haklarına saygılı, kanunlara, güçler ayrılığı ve yönetimin barışçıl bir şeklide devri ilkesine bağlı bir devlet bina etmeye yöneliyoruz. Libya halkını temin etmek isterim ki tek kişinin hükmettiği dönem Libya’da sonsuza kadar kapanmıştır ve 17 Şubat devriminin esasları yolumuzu aydınlatan ışıklar olacaktır. Gerçekten bütün bu fedakârlıkları yapan bu büyük halk başarının ve bu yolda ilerlemenin en büyük garantisi olacaktır.” dedi. 

Bu arada 17 Şubat’ın birinci yıldönümü anısına her aileye iki bin dinar ve her çocuğa da iki yüz dinar verilmesi kararlaştırıldı. 17 Şubat gününün normal şartlarda tatil günü olan Cuma’ya denk gelmesi nedeniyle 18 şubat cumartesi günü Libya’da resmi tatil ilan edildi.

 

HABERE YORUM KAT