1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Libya halkı devrimine sahip çıkıyor..
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Libya halkı devrimine sahip çıkıyor..

30 Ekim 2012 Salı 04:20A+A-

Libya halkı Kaddafi’siz yeni bir düzen oluşturmaya çalışırken, devrimine özenle sahip çıkmaya çalışıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Kurban programı vesilesi ile, Libya’nın Bingazi ve Beyda şehirlerinde idik, geçtiğimiz günlerde Peygamber efendimize hakaret eden bir film sebebi ile Libya yeni bir krizin eşiğinden döndü.

Bingazi ABD konsolosluğunun basılmış olması Amerikalı diplomatın hayatını kaybetmesi sonrasında en çok merak edilen konu, acaba Amerika öldürülen diplomatın hesabını soracak mı idi? Libya halkı ölen diplomatın henüz ölüm sebebinin kesin olarak bilinmediğini, diplomatın konsolosluk önünde kalabalığın oluşması ile özel güvenlik odasına geçtiğini ve çıkan yangının dumanından zehirlendiğine inanıyor. Konsolosluk önündeki kalabalığın arasına sızan Kaddafi yanlılarının provokasyon yapmış olabileceğine inanıyorlar.

Libya’da kurban bayramının çok sakin ve huzur içinde geçmiş olması sevindirici bir gelişme. Libya halkı bir yandan devrimine sahip çıkarken bir an önce huzurlu siyasi idareyi kurmanın telaşı içerisinde. Bu yeni yapılanma sürecinde Libya halkının gergin ve sabırsız olduğunu her yerde gözlemlemek mümkün. Güvenlik ve halk birimleri ülke de bir an evvel istikrarlı bir hükümetin kurulması için hassas davranıyorlar.

Kaddafi sonrasında 80 parti kurulmuş, bunların dört tanesi halk üzerinde etkili. Bugün Libya meclisinde 80 parti temsilcisi ve 120 vekil bulunuyor. Başbakan ve kabinesi bu meclisin kararı ile onaylanabiliyor. Devrimin ilk aylarında öne çıkan isim Mahmut Cibril ABD’de uzun yıllar yaşamış laik liberal bir kimlikle Libya halkına bol proje ve program sunarak güvenini kazanmış, fakat bir demecinde Libya’da din ile devlet işleri ayrı olmalıdır sözü ile Libya halkının eleştirisine maruz kalarak siyasi hayatını şimdilik kaybetmiş gözüküyor.

Libya’nın yeni başbakanı Ali Zeydani uzun yıllar Amerika’da yaşamak zorunda kalmış tüm ideolojik yapılara ılımlı davranan bir isim. Önümüzdeki hafta Libya meclisi Başbakan Ali Zeydani’nin kabinesini onaylayacak. Libya’da seçimler de birinci olarak laik parti iktidara geldi, ikinci parti ise Müslüman Kardeşler’in partisi.

Halk siyasilerden bir an evvel Libya’da ekonomik, sosyal, siyasi kurumların yeniden yapılanması ve istikrarın kurulmasını istiyor.

Libya halkı batılı ülkelerinin asla, içişlerine karışmasını istemiyor. Libya’nın kaynaklarını bu güne kadar Kaddafi ve onun işbaşına getirdiği adamları tarafından talan edildiğini Libya’nın varlık içersinde yokluk çektiğini söyleyerek artık Libya’yı halk yönetsin kararlılığındalar.

Batı dünyasından ülkelerine her türlü siyasi sosyal tecrübeye açık olduklarını fakat, Libya’nın petrolü ve insan kaynaklarını yönetme noktasında inisiyatifin Libyalılar da olması gerektiğini vurguluyorlar.

Kaddafi’ye ait izler ortadan kaldırılmış. Sokaklar, caddeler devrimde şehit olanların fotoğrafları ve sloganları ile dolu. Geçtiğimiz hafta Bin Velid şehrinde toplanan Kaddafi yanlılarına büyük bir operasyon yapılmış. Bin Velid şehrinde kontrol devrimcilerin eline geçmiş. Kaddafi’nin oğlu Hamis yakalanarak öldürülmüş. Libya halkı artık, Kaddafi’nin dönemini hatırlamak dahi istemiyor yıllarca acı çekmiş işkence görmüş, hayatını kaybetmiş insanlar yeni bir Libya kurmanın telaşı içerisinde.

Halk devrimine sarılarak sahip çıkıyor. Libya halkı da, yöneticisi de gelecekten umutlu görülüyor.

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT