1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya Hafter'in önünü açan kanunu onayladı
Libya Hafter'in önünü açan kanunu onayladı

Libya Hafter'in önünü açan kanunu onayladı

Libya Temsilciler Meclisi'nin yeni seçim kanununu onayladığı bildirildi.

03 Ekim 2023 Salı 18:56A+A-

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (HoR) pazartesi günü cumhurbaşkanlığı ve ulusal meclis seçim yasasını oy birliğiyle onayladığı bildirildi.

Meclis Başkanı Akile Salih Bingazi'de düzenlenen oturumda yaptığı açıklamada "anayasa değişikliğine uygun olarak 6+6 Ortak Komite tarafından onaylanan yasanın, adaylık koşullarını karşılayan hiç kimseyi dışlamadığını" belirtti. Salih "sivil ya da asker her vatandaşın aday olma hakkına sahip olduğunu ve seçimi kazanamayanın eski görevine dönebileceğini" dile getirdi.

Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan yasa, askeri personelin askerlik hizmetinden ayrılmadan seçimlere katılmasına izin verirken, başarısız olmaları halinde görevlerine geri dönmelerini garanti ediyor.

Yasa aynı zamanda Temsilciler Meclisi Başkanı gibi üst düzey görevlerde bulunanların başkanlık seçimlerine aday olmalarına ve seçimleri kazanamamaları halinde görevlerine geri dönmelerine imkan tanıyor.

Ayrıca yasaya göre, çifte vatandaş olan kişiler de seçimlerde aday olabiliyor. Yasa ile beraber Temsilciler Meclisi'nde 200 olan sandalye sayısı da 300'e çıkarılacak.

Yeni yasayla beraber savaş ağası Halife Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in önünün açıldığı düşünülüyor. ABD-Libya çifte vatandaşlığına sahip olan Hafter aynı zamanda askeri bir isim. Bu kapsamda Hafter seçimlerde yarışıp Libya Cumhurbaşkanı olarak seçilebilecek.

Libya'da normalde 2018 yılında yapılması planlanan seçimler sahadaki gelişmeler sebebiyle erteleniyordu. Son olarak Aralık 2021'de de erteleme kararı alınmıştı.

Çıkan seçim yasasına rağmen seçimlerin net tarihi belirsizliğini koruyor.

HABERE YORUM KAT