1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya Dışişlerinden Arap ve Batı Ülkelerine Eleştiri
Libya Dışişlerinden Arap ve Batı Ülkelerine Eleştiri

Libya Dışişlerinden Arap ve Batı Ülkelerine Eleştiri

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala, bazı Arap ve Batı ülkelerini, Halife Hafter'in başkent Trablus'u ele geçirmek için başlattığı saldırılarla alevlenen çatışmalara yönelik yaklaşımları nedeniyle eleştirdi.

17 Temmuz 2019 Çarşamba 20:11A+A-

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala Trablus'taki Meclis'te yaptığı konuşmada, ABD, Rusya ve Fransa'yı başkente yönelik saldırılara diplomatik alanda yeterli tepkiyi gösterme konusunda "ayak sürümek" ile suçladı.

Siyala, ABD, Rusya ve Fransa'nın "çekinceleri ve uzatmaları" nedeniyle Trablus çevresindeki çatışmalara ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karar alınamadığını söyledi.

Katar, Cezayir, Tunus ve Türkiye'nin başından beri Libya'daki askeri hareketliliğe karşı çıkarak siyasi sürece dönülmesi çağrısı yaptığını hatırlatan Siyala, Libya hükümetinin "Trablus'taki çatışmaların görüşülmesi" için Arap Birliği'ne yaptığı "dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı" çağrısına birliğin olumlu yanıt vermediğini aktardı.

Siyala, Hafter'in Trablus saldırısını "meşruiyete karşı bir darbe girişimi" şeklinde niteleyerek, Tunus, Cezayir ve Katar dışındaki Arap ülkelerinin bu girişime karşı "net bir tavır alamadığını" belirtti.

Fransa'nın tavrının UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın Paris'e yaptığı ziyaretin ardından değiştiğini ve Fransa'nın Libya'daki meşru hükümete desteğ ini açıkladığını kaydeden Siyala, Libya topraklarında bulunan Fransa'ya ait füzelere ilişkin ise Paris'e ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bir mektup gönderdiklerini aktardı.

Hafter başkente saldırıyor

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine başkentteki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birlikler de karşı operasyona geçmişti.

Aradan geçen üç ayı aşkın sürede taraflar arasında üstünlük sağlanamamış ancak 26 Haziran'da UMH'ye bağlı birlikler, Hafter güçlerinin Trablus saldırısınd a ikmal noktası olarak kullandığı kritik öneme sahip Giryan kentini ele geçirdiklerini açıklamıştı.

Bir süredir meşruiyet krizinin sürdüğü Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 

AA

HABERE YORUM KAT