1. YAZARLAR

  2. Mutlak Elmariti

  3. Kuzey Irak ve İsrail
Mutlak Elmariti

Mutlak Elmariti

Yazarın Tüm Yazıları >

Kuzey Irak ve İsrail

05 Ağustos 2009 Çarşamba 00:23A+A-

Yıllar boyunca İsrail ile Kürtleri birleştiren güçlü ilişkilerin varlığıyla ilgili konuşmalar kehanetler çerçevesindeydi. Hatta bazıları bunu aslı olmayan yanılgılar olarak gördü. Fakat son yıllarda tablo biraz daha netleşmeye ve İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın liderlerini başta Kürt lider Mustafa Barzani olmak üzere Kuzey Irak'taki Kürt liderlerle buluşturan gizli ilişkileri anlatan hikâyelerin aslı ortaya çıkmaya başladı.

Taraflar arasındaki ilişkilerdeki gizemli uzun yıllardan sonra herkes Mossad ve Kürt liderlerini buluşturan görüntüleri izledi. İsrail'de taraflar arasındaki ilişkiler tarihinden bahseden birkaç kitap yayımlandı. İsrail bazı Kürt gruplar kanalıyla Kuzey Irak'ta kaçırılmaz bir fırsat buldu. Irak'taki Amerikan işgali akabinde tarafların çıkarlarını ve eğilimlerini gerçekleştireceği karşılıklı anlaşma çerçevesinde Kürtlerle ilişkilerini sağlamlaştırmak için öldürücü fırsat gördü. İsrail basını daha da ileri gidip İsrail güvenlik organlarının Kürt güvenlik güçlerinin eğitimi ve desteklenmesindeki rolünden bahsetti. Bazı İsrail gazeteleri de Kürdistan bölgesindeki İsrail ekonomik ve ticari girişinden dem vururken bir kısım gazeteler de Kürdistan Yahudilerinin İsrail'e göçü için Tel Aviv'in yaptığı girişimlerin boyutlarını ortaya çıkardı. Kürt parlamentosu ve başkanlığı seçimleri birkaç gün önce sona erdi. Bu seçimlere İsrail medya organları büyük ilgi gösterdiler. Bar-İlan Üniversitesi'nde Ortadoğu tarihi bölümünde öğretim üyesi, Irak ve Kürt konularında uzman Michael Applet önemli bir makale hazırladı, seçimlere ve Irak'ın geleceği üzerindeki etkilerinin bilinmesine yönelik İsrail bakış açısını sundu. Applet, makalesinde Kürt seçimlerini 'Kürtlerin ve Kürdistan bölgesi tarihinin alameti farikası mesabesinde ve benzeri görülmemiş seçimler' olarak niteledi. Seçimlerin Kürt toplumu içindeki büyük değişimler yaşandığına işaret ettiğini, siyasî katılım alanının genişletilmesine dair parlak bir başarı gölgesinde geldiğini belirtti. Muhalif Kürt lider Kemal Mirefdeli'nin elde ettiği oyların Kürt toplumunun yaşadığı değişimin ve tarihî liderlerin iktidar tekelinin kırılmasının kanıtı olduğunu ifade etti. Değişim listesinin lideri Neçirvan Mustafa'nın bölge kurumlarındaki yolsuzluk, Kürt ekonomisi ve toplumu içindeki gerçekçi değişim umudunun yokluğu sebebiyle Kürt gençlerinin yaşadığı hayal kırıklığı ve ümitsizliği idrak ettiğine işaret etti. İsrailli uzman iki temel Kürt partisi arasındaki ortaklıktan bahsederek dünün düşmanlarının bugün sorunlarla mücadelede stratejik müttefikler olduklarını belirtti. Kürtlerin Irak Başbakanı Maliki'nin Kürdistan bölgesinin nüfuzunu azaltma amaçlı daimi çabalarıyla ilgili emellerine yönelik endişelerine işaret etti. İsrailli uzmanın yazdıklarıyla Tel Aviv'in Kürt konularıyla ilgilenmesi bizleri şu soruları yöneltmeye sevk ediyor: Bu İsrail ilgisi karşısında biz neredeyiz? Araştırma merkezlerimiz Kürt konusuna nasıl bakıyor, gözlemiyor ve analiz ediyor? Yoksa âdet olduğu üzere işleri tesadüflere mi bırakıyoruz ve nihayetinde âdet olduğu üzere kendimizi kaybedenler olarak mı buluyoruz?

Burada acı geçmişe dair ileriye dönük araştırmalarını bize sunacak Arap araştırma merkezleri sonuçlarını edinmeli ve bakış açılarımıza metnin dışında çıkma ve Arap vatanının enkazları üzerine inşa edilen bu ilişkiye dair görüş bildirme izni vermeliyiz. Arap vatanı hâlâ sürprizler sahası olup İsrail halkına eğlenceli tekliflerle dolup taşıyor. Şimdi buna Kürt halkı da katıldı. Bu tekliflerin sonuncusu yakında İsrail tarafından tanınma desteği almış Kuzey Irak Kürt devletinin kurulduğunun ilan edilmesi olabilir.

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT